Mangfoldsbyråden i Oslo:

– Erna bør si unnskyld!

Omar Samy Gamal, byråd i Oslo for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, mener Solberg bør ta avstand fra denne forklaringen for ikke selv å bli en del av rasisme problemet.
Foto: SV
Omar Samy Gamal, mangfoldsbyråd i Oslo, raser over statsminister Erna Solbergs kommentarer om at politiet i USA slår ekstra hardt ned på minoritetsbefolkningen fordi de er mer involvert i kriminalitet.

Det var i går at vg.no brakte et intervju med statsministeren om de voldsomme opptøyene i kjølvannet av fargede George Floyds død etter en pågripelse i Minneapolis.

– Mer kriminalitet blant fargede

Solberg uttalte seg om den spente situasjonen og kom med denne uttalelsen som fikk Gamal til å se rødt:

– I alle våre land er det minoritetsgrupper som lider under covid-19, og land med mye dårligere sikkerhetsnett gjør at dette blir lettantent, kombinert med en lang historie for at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet, sa Solberg

– Statsministeren tilslører

Omar Samy Gamal, byråd i Oslo for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, mener Solberg bør ta avstand fra denne forklaringen for ikke selv å bli en del av rasismeproblemet:

– Erna Solberg bør si unnskyld for uttalelsene sine, sier han til Utrop. Opptøyene i USA er en konsekvens av langvarig og dyp strukturell rasisme. Statsministeren bidrar dessverre til å tilsløre hva hele situasjonen dreier seg om.Det er urovekkende fordi vi sliter med alvorlig rasisme også her i Norge.

Twitret om intervjuet

Statsminister Erna Solberg
Foto : Flickr/kjetil_r

I en twitter-kommentar etter VG-artikkelen forsøker statsministeren å nyansere egne uttalelser:

«Formuleringen min er dårlig og rettet til VG. Poenget er at kriminalitetsstatistikken i USA sier dette. Så vet jeg selvfølgelig at det også skyldes at afroamerikanere straffeforfølges mer systematisk enn andre, og at sosiale forhold er vanskeligere og rasistiske holdninger.»

– Må fordømme maktmisbruket

Une Bastholm, partileder for Miljøpartiet de grønne, er også opprørt over statsministerens uttalelser og skriver på sin Facebookside at hun vil ha en statsminister som fordømmer den typen maktmisbruk av politiet.

Une Bastholm
Foto : MDG

– Hennes instinkt burde være å si at dette er grovt maktmisbruk og at alle burde behandles likt og trygt. Bastholm mener også at Solberg bruker kriminalitetsstatistikken ukritisk når hun sier at politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA fordi de har vært mer involvert i kriminalitet.

– Enkelt å si unnskyld!

–  Det gir like mye mening å forstå det motsatt: At de som er mørke i huden har større sjanse for å havne i denne statistikken fordi politiet prioriterer ressurser inn mot enkelte miljøer og områder. Det er noe av bakgrunnen for opprøret i USA, og en påminnelse vi skal ha med til Norge. Når politiets ressurser baseres på hudfarge eller opprinnelse, forsterker det rasisme og splitter samfunnet, skriver Une Bastholm. Også hun oppfordrer Erna Solberg til å si unnskyld: – Erna, det er faktisk ikke så vanskelig å si: «I’m with you!» I spørsmål med åpenbar rasisme, så er det faktisk veldig, veldig enkelt, skriver Une Bastholm.

.