Vil sende rombarn på internatskoler

Jobbik er det største partiet på ytre høyre fløy i ungarsk politikk. Partiets tilknytning til den paramilitære organisasjonen Magyar Garda er sterkt kontroversielt. Garda´en beskyldes for å stå bak angrep på sigøynere, homofile og politiske motstandere
Foto: Wikimedia Commons
Høyredreining i ungarsk politikk går utover etniske minoriteter. 
0Shares
Høyreradikale Jobbik (Bevegelsen for et bedre Ungarn), som i fjorårets parlamentsvalg i Ungarn fikk 17 prosent av stemmene, foreslår å frata barn fra romfolk og sende de på internatskoler, melder NRK.
– Vi har foreslått å fjerne dem fra miljøene sine. Her kan spesiallærere utdanne barna i et lukket miljø, og på denne måten kan vi kanskje redde neste generasjon, sier Gyongyosi Marton, partiets utenrikspolitiske talsmann til NRK.

Jobbik-politikeren medgir det høres kanskje brutalt ut. Samtidig gir han uttrykk for at det ikke er en god ide å gi barnebidrag uten å stille krav til foreldrene.
– I visse miljøer har barn blitt født fordi foreldre ønsker penger fra staten, uten å ta ansvar for barnet, påstår Marton overfor NRK.
Retorikk som passer i krisetider
Ifølge en meningsmåling utført av analysefirmaet Ipsos like før jul, sa en av hver femte som ble spurt at de vil stemme på Jobbik. Særlig har partiets sterke budskap om lov og orden og henvisning til gammel ungarsk territorial storhet, i en tid hvor landet er hardt rammet av finanskrisen, kapret mange velgere.

Andras Biro Nagy, politisk analytiker for den uavhengige tenketanken Policy Solutions påpeker at Jobbik henter sine kjernevelgere fra arbeidsledig ungdom og at partiet står veldig sterkt i de nordlige og østlige delene av landet.
– Ingen andre enn Jobbik har hatt klare løsninger på problemene i Ungarn. Til tross for at partiet har ganske enkle svar og baserer sin politikk på hat, har Jobbik vært de eneste som har lagt frem en løsning på den etniske spenningen. Sålangt har dette vært nøkkelen til deres suksess, sier Biro Nagy til NRK.