– Studenter trakasseres i Chile

Politiet i Chile har fått sterk kritikk for måten de har håndtert studentprotestene på. Bildet her viser en arrestasjon som er på kanten av det tillate. Unngutten blir nærmest kvalt for ikke å slippe unna
Foto: Hans von Martens
Norske studentledere og undomspolitkere reagerer på hvordan chilenske ordensmakter har håndtert det siste årets studentdemonstrasjoner. Sammen har de nå sendt et brev med bekymringsmelding til Chiles ambassadør i Norge. 

AUF, Sosialistisk ungdom (SU) og Senterungdommen har allerede signert brevet som har gått en rundgang til studentorganisasjoner i Norge og blitt sendt til Chiles ambassade.

Brevet inneholder bekymringer overfor studentdemonstrasjonene; om en student er blitt drept av en politimann med maskingevær, om fredelige oppmøter blir møtt med politi og militærstyrker, studentledere blir trakassert og overvåket.

Solidaritet

– Vi har rettet spørsmål og sendt bekymringsmeldinger til den chilenske ambassaden. Hvorfor er det en slik voldelig oppførsel og krenkelse på ytringsfriheten? Dette er udemokratisk. forteller Stian Skaalbones, leder for Studentparlamentet i Oslo. 
Skaanbones synes norske myndighet bør reagere.
– Vi reagerer med solidaritet til medstudenter. Regjeringen og myndighetene i Chile har gått inn for privatisering, noe vi ser i hele Europa, dette gjør at mange ikke har råd til å studere. Problematikken ligger i at samfunnsgrupper eksluderes og ikke alle får de samme livsmulighetene, ifølge ham
Overdrevne anklager

Norske støttespillere: studentkampen i Chile støttes av flere i det norske studentmiljøet.
Foto : saih.no
– Problemene finnes, vi ser jo det vi også. Men vi lever i et demokratisk land som har ytringsfrihet og frihet til demonstrere, svarte Juan Aníbal Barría, ambassadør for Chile i Norge, da Utrop tok kontakt. 
Ifølge Barria er anklagene overdrevet, og han forsikrer at enhver påstand om maktmisbruk undersøkes.

– Vi lever ikke i diktatur, fastslår han.

Juan Anibal Barria, Chiles ambassadør i Norge, forsikrer at enhver påstand om eventuell maktmisbruk fra politiets side overfor demonstrantene vil undersøkes.
Foto : Claudio Castello

Han ser problemene i skolesystemet, og at forskjellen på private og offentlige universitetet må jevnes ut, men avviser urettferdig behandling av studenter. 

– Mange av problemene er dype, og har ikke et kort svar. Vi må få i gang en produktiv dialog og diskutere temaet, runder han av.