Nakenposering skaper kontrovers

Elsket og foraktet: Den iranske skuespilleren Golshifte Farahani har skapt opphetet debatt etter at hun poserte naken for et fransk blad.
Foto: Zoubin Navi
Anerkjent og elsket iransk skuespiller blir møtt med både respekt og vantro etter nakenposering. Les mer i Mangfoldige meninger!
0Shares

Golshifte Farahani, en 28 år gammel velkjent og høyt elsket iransk skuespiller har posert naken i en kortfilm produsert i forbindelse med den årlige tildelingen av Cesar Awards. Hun har i tillegg posert naken i French New Magasin, men bildene er nå fjernet av ukjent årsak.

Farahani er den første iranske skuespilleren etter revolusjonen som har spilt i store Hollywood-filmer, blant annet “Body of Lies” med kjente skuespillere som Leonardo Di Caprio.

Protest
Det iranske regimet har svart med å forby henne å vende tilbake til Iran. Budskapet i kortfilmen er klar: kvinner eier sin egen kropp og sjel. Poseringen anses av mange som protest mot krefter som vil kontrollere kvinner. Poseringen er på ingen måte seksuell, og kan ikke sammenlignes med porno. Hennes uskyldige ansikt røper sorg og tristhet.

Denne debatten er også aktuell i Norge, der enkelte muslimske kvinner føler seg tvunget til stillhet av redsel for å bli møtt med hat fra egne.

Har ført til debatt
Enkelte vil kalle hennes stunt modig, mens andre reagerer med sjokk og vantro. Hun kalles for helt av noen, og forræder av andre. Nakenposeringen har ingen plass i den iranske kulturen, og flere vil hevde at hun burde heller tatt i bruk ord fremfor kroppen sin. En sak er sikkert, og det er at  stuntet hennes har ført til enda hetere debatt rundt kvinnerettigheter i Iran.

Også aktuelt i Norge
I en kultur der kvinnekropper ikke skal ses, og kvinnestemmer ikke skal høres, kreves det uten tvil mye mot å utføre en slik handling.

Denne debatten er også aktuell i Norge, der enkelte muslimske kvinner føler seg tvunget til stillhet av redsel for å bli møtt med hat fra egne.