Antwerpen fjerner statue av konge som lemlestet svarte barn

Den belgiske kolonien Fristaten Kongo ble etter Berlinkongressen 1884–85 (Kongokonferenz) kong Leopold IIs personlige besittelse. Hans brutale styre i Kongo vakte internasjonal kritikk. Bildet viser barn og voksne som har fått hender kappet av som straff for ikke å ha samlet nok kautsjuk.
Foto: Mark Twain: King Leopold's Soliloquy, 1905
En statue av kong Leopold II er fjernet i den belgiske havnebyen Antwerpen bare dager etter at antirasistiske demonstranter helte maling på den.

Statuer av kongen som regjerte fra 1865 til 1909, har igjen vært mål for protester, aktivisme og hærverk. Fra 1885 var han også enehersker over det som i dag er Kongo. Kolonien var kongens personlige eiendom, men ble styrt så brutalt at den belgiske staten overtok i 1908.

Etter at George Floyd døde som følge av en brutal pågripelse i USA, har det vært store

demonstrasjoner mange steder i verden. Det har også blåst nytt liv i innsatsen for å fjerne minnesmerkene over den gamle kolonikongen.

Leopold II er best kjent utenfor Belgia for å ha opprettet og eid Fristaten Kongo, der han tjente store penger på elfenben og gummi; de grusomme metodene som ble benyttet for å få tak i disse varene, kostet mellom 5 og 21 (mest sannsynlig omkring 10) millioner afrikanere livet – halve befolkningen i landet. Han igangsatte også masseavkutting av hender, føtter og så videre på slaver som ikke produserte nok av varene belgierne hadde pålagt dem å levere.

Samtidig som kappløpet om Afrika forgikk var Leopold meget interessert i kolonier, som han betraktet som et middel til å øke sitt lands storhet. Etter flere mislykkede forsøk på kolonialisering både i Afrika og Asia etablerte han en privat selskap, kamuflert som et filantropisk og vitenskapelig selskap. Han ansatte oppdageren Henry Morton Stanley for å etablere en koloni i Kongoområdet. Stanley fikk lagt beslag på et større landområde (dagens Kongo) som det lyktes, etter mye diplomatisk manøvrering før og under Berlinkonferansen, å få anerkjent som Leopolds private eiendom under navnet Fristaten Kongo.

Den belgiske kolonien Fristaten Kongo ble etter Berlinkongressen 1884–85 (Kongokonferenz) kong Leopold IIs personlige besittelse. Hans brutale styre i Kongo vakte internasjonal kritikk. Bildet viser barn og voksne som har fått hender kappet av som straff for ikke å ha samlet nok kautsjuk.
Foto : Mark Twain: King Leopold's Soliloquy, 1905

Rapporter om gjentatte overgrep mot lokalbefolkningen førte til en internasjonal protestbevegelse mot Fristaten Kongo, og i 1908 krevde den belgiske regjeringen at kongen avsto landområdet til Belgia. Staten ble etter dette kjent som Belgisk Kongo.

Kong Leopold og Norge

Kong Leopold II ble 13. juli 1897 utnevnt til storkors av St. Olavs Orden. Norge var et av hans favorittreisemål. Han ferierte her fire ganger mellom 1896 og 1904, i fløge Wikipedia.

Leopold var begeistret for dragestilen som var på mote i Norge, og penger tjent på grusomhetene i Kongo fant nå veien til Orkdal som betaling til tømrere, snekkere og treskjærere som arbeidet på kongens prosjekter.