Facebook vil merke innlegg fra politikere som bryter reglene

– Vi kommer snart til å begynne å merke noe av det innholdet vi lar være å ta ned fordi det anses å ha nyhetsverdi, slik at folk kan vite det når det er tilfelle, skriver Facebook-sjef Mark Zuckerberg.
Foto: Anthony Quintano/Flickr
Facebook skal fra nå av merke, men ikke fjerne alle «nyhetsverdige» innlegg fra politikere som bryter retningslinjene, opplyser Mark Zuckerberg.

Dermed følger Facebook etter Twitter, som for ikke lenge siden merket meldinger fra USAs president Donald Trump for første gang – samt la til en lenke.

Samtidig legger Facebook ned forbud mot «en bredere kategori med hatefullt innhold» i annonser, opplyser Zuckerberg etter at selskapet har mistet flere annonsører.

Årsaken er en oppfatning om at den sosiale mediekjempen ikke evner å slå ned på hatprat og oppfordringer til vold. Da matvaregiganten Unilever sluttet seg til boikotten fredag, raste Facebook-aksjen med 7 prosent.

– Vi utvider våre annonseregler til å forby påstander om at folk fra en bestemt rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religiøs tilknytning, kaste, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller immigrasjonsstatus, er en trussel mot andres fysiske trygghet, helse eller overlevelse, skriver Facebook-sjefen.

– Vi utvider også våre retningslinjer for å bedre beskytte innvandrere, migranter, flyktninger og asylsøkere fra annonser som antyder at disse gruppene er underlegne eller uttrykker forakt, avvisning eller avsky rettet mot dem, fortsetter Zuckerberg.

Blant annet nektet Facebook, i motsetning til Twitter, å gjøre noe med et innlegg fra Trump som antydet at poststemmer ville føre til valgfusk.

– Vi kommer snart til å begynne å merke noe av det innholdet vi lar være å ta ned fordi det anses å ha nyhetsverdi, slik at folk kan vite det når det er tilfelle, skriver Zuckerberg.

Facebook vil også la folk dele slikt innhold «for å fordømme det».

– Men vi vil legge til et varsel som forteller folk at innholdet de deler, kan bryte med våre retningslinjer, sier Zuckerberg.

Den nye praksisen omfatter også USAs president.

Facebook vil forby falske påstander som har til hensikt å oppmuntre folk til ikke å delta i valg, eksempelvis påstander om at føderale agenter sjekker folks juridiske status ved stemmelokalene.

Selskapet vil dessuten øke sin kapasitet for å fjerne falske påstander om lokale forhold i de 72 timene fram mot presidentvalget i november.

Den europeiske matgiganten Unilever kunngjorde tidligere fredag at de slutter å annonsere på både Facebook, Facebook-eide Instagram og Twitter og, i protest mot mengden hatprat på nettstedene.

Organisasjonen Anti Defamation League (ADL) tok nylig til orde for boikotten i USA, som et ledd i kampanjen «Stop the Hate for Profitt».

Den amerikanske telegiganten Verizon sa torsdag at de inntil videre slutter å kjøpe annonser på Facebook. Sportsutstyrsprodusentene Patagonia og North Face er blant øvrige selskaper som har sluttet seg til boikotten.