Mindreårige asylsøkere fløyet fra Hellas til Portugal

Returene til Afghanistan for enkelte enslige mindreårige kan avvente, inntil videre (Foto: Illustrasjon).
25 enslige mindreårige asylsøkere er sendt til Portugal som en del av EUs plan for å flytte barn fra flyktningleirer i Hellas, ifølge greske myndigheter.
99Shares

Det greske programmet «No Child Alone» skal finne løsninger for rundt 5.200 mindreårige asylsøkere og beskytte dem mot utnyttelse og overgrep. De fleste av dem lever nå i overfylte leirer under uhygieniske forhold eller i boliger som ikke er egnet.

Et titall europeiske land har sagt ja til å ta imot totalt 1.600 mindreårige asylsøkere fra Hellas, i grupper på mellom 25 og 50 barn og unge.

Hele 500 enslige mindreårige skal få et nytt hjem i Portugal, ifølge den greske ministeren Georges Koumoutsakos, som fulgte den første gruppen til flyplassen i Aten tirsdag.

Onsdag skal Finland ta imot 25 asylsøkere, opplyser Koumoutsakos. Et lite antall er alt ankommet Tyskland og Luxembourg, og Frankrike har ifølge greske myndigheter gått med på å ta imot 750 asylsøkere, hvorav rundt halvparten er barn.

Belgia, Bulgaria, Kroatia, Irland, Litauen, Serbia og Sveits har også gått med på å ta imot noen av barna fra Hellas.

Nesten 75.000 migranter og flyktninger reiste fra Tyrkia til Hellas i fjor, de fleste av dem via greske øyer, der mottakssystemet er overbelastet. Rundt en tredel av de nyankomne er barn. De fleste av dem kom sammen med voksne familiemedlemmer, men rundt 3.800 av dem var uten foresatte, ifølge regjeringen i Hellas.