Tiltalt høyreekstremist: – Synagogeangrepet var ikke en feil

Terroristen viste ingen tegn til anger.
Stephan Balliet (28), som er tiltalt for et mislykket synagogeangrep og deretter to drap i tyske Halle, uttalte i retten at han ikke angrer på angrepet.

28-åringen klarte ikke å ta seg inn i synagogen under den jødiske yom kippur-feiringen, men drepte i stedet en kvinne i gaten utenfor og en mann i en kebabkiosk i nærheten. Flere personer ble såret.

På dag to av rettssaken var synagogeangrepet, som skjedde i oktober i fjor, temaet, og Balliet viste ingen tegn til anger. Han uttalte at «angrepet på synagogen var ikke en feil, de er mine fiender» og at hvis de hadde kommet ut, «hadde jeg skutt dem».

I retten ble angrepet, som 28-åringen sendte direkte på internett, vist. I starten begynte Balliet å smile. Enkelte fremmøtte forlot salen, mens andre dekket til ørene eller så ned i gulvet.

Balliet har tidligere erkjent å ha vært motivert av høyreekstreme og antisemittiske holdninger. Selv om han publiserte en antisemittisk tirade en drøy uke før angrepet, var han ikke registrert som nynazist hos tyske myndigheter.

28-åringen er tiltalt for 13 forhold, deriblant drap og drapsforsøk. Ifølge tiltalen var han utstyrt med åtte våpen og flere eksplosiver under angrepet. Han risikerer livstid i fengsel.