Tysk delstat forbyr burka og niqab i skoler

Heldekkende ansiktsplagg som niqab er nå forbundt for skoleelever i den tyske delstaten Baden-Württemberg.
Foto: Baalel
Regjeringen i den tyske delstaten Baden-Württemberg ble i juli enige om å forby full ansiktsdekning på skoler.

Foreløpig vil forbudet i Baden-Württemberg bare gjelde på grunnskole og videregående opplæring, ifølge Deutsche Welle.

Winfried Kretschmann, som er ministerpresident i delstaten, hevder at burka og niqab ikke hørte hjemme i et fritt samfunn.

Winfried Kretschmann, ministerpresident i Baden-Württemberg, mener forbud av plagg som burka og niqab er nødvendig.
Foto : Flickr/Staatsministerium Baden-Württemberg

– Et slikt forbud på universitetsnivå, der studenter er voksne, er et mer sammensatt spørsmål, påpeker han.

Kan føre til marginalisering

Talsmenn for forbudet mot ansiktsdekning sier dette er nødvendig for å beskytte unge jenter fra religiøs utøvelse som krenker deres rettigheter.

Fremtredende medlemmer av konservative partier, inkludert Julia Klöckner i kristeligdemokratene (CDU), har også etterlyst et landsdekkende forbud.

En YouGov-avstemning fra 2019 viser at 54 prosent av tyskere vil støtte et slikt vedtak. Samtidig fremhever motstandere at slike kjennelser kan føre til marginalisering av muslimske samfunn i Tyskland.

– Friheten til å bære eller ikke bære religiøse symboler er en av funksjonene i et demokratisk samfunn, mener De Grønnes migrasjonspolitiske talsperson, Filiz Polat.

Europeisk trend

Agenda-rådgiver Sylo Taraku viser til overfor Utrop at forbudet i Baden-Württemberg som del av en generell trend i andre europeiske land.

Taraku er selv sekulær muslim med norsk-kosovoalbansk bakgrunn, og forfatter bak boken “Frihetskampen i islam”.

Agenda-rådgiver Sylo Taraku sier seg positiv til forbudet mot heldekkende ansiktsplagg for skolejenter i Baden-Württemberg.
Foto : Maru Sanchez Lopez

– Vi ser at stadig flere land etterfølger hverandre når det gjelder å enten totalforby eller situasjonsforby nikab og burka. Norge har jo også forbundt heldekkende ansiktsplagg i undervisningssituasjoner.

– Hvordan stiller du deg til vedtaket i Sør-Tyskland?

– I utgangspunktet er jeg positiv. Et slikt forbud burde ikke være så kontroversiell. Et slikt tildekningskrav rammer noen få jenter og kvinner i salafistiske miljøer, og ikke muslimer generelt.

Vil skape debatt

Taraku mener forbud eller restriksjoner av religiøs praksis av denne typen vil skape debatt.

– Enkelte vil jo argumentere for at det er ikke noe poeng med et slikt forbud, i og med at så få bruker slike plagg, og at dette ikke burde bli så stor sak. Men det er alltids et potensial for at bruken av heldekkende ansiktsplagg kan bli mer utbredt. Samtidig ser jeg dette som en prinsippsak, som handler om både frihet og muligheten for normal kommunikasjon.