Newsweek beklager kronikk om Kamala Harris’ valgbarhet

Magasinet Newsweek vil ikke fjerne kronikken. Den er fortsatt tilgjengelig, med beklagelsen vedlagt
Foto: United States Senate
Nyhetsmagasinet Newsweek beklager en kronikk som sår tvil om Kamala Harris’ statsborgerskap og om hun oppfyller kravene til å bli visepresident.

Harris’ bakgrunn som datter av innvandrere er utgangspunktet for kronikken, og den har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. I løpet av halvannet døgn hadde den nådd ut til 14,3 millioner mennesker på Facebook, Reddit og Twitter.

– Denne kronikken brukes av enkelte som et verktøy til å fremme rasisme og fremmedfrykt. Vi beklager, står det i en melding magasinets redaksjon har lagt ut.

Meldingen erstatter en tidligere melding der de forsvarte publiseringen av kronikken.

– Vi har helt og fullt feilet i å forutse måten denne kronikken ville tolkes, forvris og brukes som våpen, heter det videre i Newsweeks beklagelse. Den er undertegnet Josh Hammer, som er debattredaktør, og sjefredaktør Nancy Cooper.

Magasinet vil imidlertid ikke fjerne kronikken. Den er fortsatt tilgjengelig, med beklagelsen vedlagt.

En rekke ledende amerikanske jussprofessorer har imidlertid gått hardt ut mot Eastmans argumenter og avvist dem fullstendig. Det er en veletablert praksis i USA at de som er født i landet, som Kamala Harris, er amerikanske statsborgere, med ytterst få unntak. De det gjelder omtales gjerne som «natural born».

– Dette essayet var et forsøk på å se nærmere på et juridisk argument om forskjellen mellom begrepene «naturlig født» og «naturalisert», der den siste kategorien ikke oppfyller kravet til å være president. I dagene etter publiseringen, så vi at den ble delt i forumer og sosiale nettverk som er notoriske for spredning av desinformasjon, konspirasjonsteorier og rasistisk hat, skriver Newsweek.

– Jeg har hørt i dag at hun ikke oppfyller kriteriene, sa Trump, som la til at han ikke ante om dette stemte eller ikke.

Han antydet også at Harris ikke er født i USA, før en journalist påpekte at dette ikke stemmer, og at det er foreldrene hennes som er født i andre land.

– Advokaten som skrev denne teksten, er svært høyt kvalifisert, en veldig talentfull advokat, sa Trump på torsdagens pressekonferanse, uten å nevne forfatteren ved navn.

– Jeg ville egentlig ikke kommentere dette siden teorien er så idiotisk, sier Harvard-professor Laurence H. Tribe til New York Times. Han sammenligner teorien med å tro at jorda er flat og kaller den «fullstendig B.S.» – en forkortelse for bullshit.

Grunnlovsekspert Erwin Chemerinsky ved Berkeley-universitet slår fast overfor TV-kanalen CBS at personer født i USA utvilsomt er amerikanske statsborgere.

New York Times kaller påstandene om Harris for en rasistisk konspirasjonsteori. Avisa trekker paralleller til hvordan Donald Trump for snart ti år siden begynte å spre falske påstander om at Barack Obama ikke var født i USA.

Fakta om Kamala Harris

* Født 20. oktober 1964 i Oakland, California. Har indisk mor og jamaicansk far. Gift, ingen egne barn.

* Utdannet jurist og utnevnt til assisterende statsadvokat i Alameda County i 1990.

* Ble som første svarte kvinne valgt til justisminister i California i 2011, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble valgt inn i Senatet for demokratene.

* Kunngjorde i januar 2019 at hun ville forsøke å bli partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember og ga sin støtte til Joe Biden.

* Har som senator blant arbeidet for helsereform, forbud mot angrepsvåpen og progressiv skattereform.

* Ble nevnt som mulig justisminister under president Barack Obama, samt som mulig dommer i høyesterett.

* Utpekt til visepresidentkandidat for Joe Biden i høstens presidentvalg.