Vil sees på som “nord-europeere”

En stadig bedre økonomi i EU og EØS-land som blant annet Polen fører til mindre utvandring av billgere arbeidskraft til Norge, som igjen vil føre til økt lønnsvekst (Foto: Illustrasjon).
Foto: Henri Sivonen
Polske myndigheter er lei av landet defineres som et "overgangsland".
0Shares

I løpet av finankrisen har polakkene hatt den høyeste økonomiske veksten blant OECD-landene gjennom den globale økonomiske krisen, skriver Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i sin nye landrapport.

Veksten har vært sammenhengende siden 1992. Landet har langt mindre arbeidsledighet enn land som Italia og Frankrike. Til og med i det verste finanskriseåret 2009 klarte Polen å ha mer produksjon enn Norge, viser tallene.

Positiv båssetting

Ilona Antoniszyn-Klik, statssekretær i det polske næringsdepartementet, sier til Aftenposten at polakkene svært gjerne vil bli satt i bås med Nord-Europa.

– Så lenge Polen defineres som “overgangsland”, eller som “østeuropeisk”, står vi svakere. Begrepet «nordeuropeisk» signaliserer høy kvalitet og et velfungerende system, påpeker hun.

Ut i verden

Nå ønsker Polen i større grad partnere også utenfor EU, og har laget en liste over spesielt interessante investeringsland. Blant annet blir Kina, Brasil, Kasakhstan, Tyrkia, Algerie og Canada fremhevet som mulige partnere.

– Vår store fordel er en ung og velutdannet befolkningen, relativt lave lønningene og veksten i brutto nasjonalprodukt, påpeker Antoniszyn-Klik overfor Aftenposten.