– Ingen tilfeldighet at det skjedde i Florida

Krever rettferdighet: Drapet på 17 år gamle Trayvon Martin utløste heftige protester over hele USA. Her fra hjembyen hans Sanford
Foto: Werth Media
Området der Trayvon Martin, en ung svart amerikaner, ble drept, har en lang og tung historie med rasisme og segregering, mener professor.
0Shares

Det som skjedde 26. februar i Sanford, Central Florida har fått internasjonal oppmerksomhet. Trayvon Martin, en svart ungdom på 17 år, var på vei til butikken for å kjøpe litt snacks da han ble skutt og drept av den selvoppnevnte oppsynsmannen George Zimmerman. Martin var ubevæpnet, og det har i ettertid kommet fram at Zimmerman fulgte etter ham selv om politiet, som han hadde telefonisk kontakt med, ba ham å la være.

Zimmerman påberopte seg selvforsvar, men veide 30 kilo mer enn Martin. Det har også blitt avslørt at det var Zimmerman som fulgte etter Martin, ikke omvendt, og at han omtalte Martin med rasistiske uttrykk i samtalen med politiet.

– Jeg vokste selv opp i nærheten av området der Trayvon Martin ble drept. Da jeg vokste opp der på 1960 og 70-tallet, var Central Florida fremdeles de facto et segregert område, skriver professor Linda Martín Alcoff i nettmagasinet The Mark.

Jeg husker godt overraskelsen da jeg første gang så en svart familie komme inn i jernvareforretningen i hjembyen min.

– Skoler, nabolag, kjøpesentre, strender, restauranter og ikke minst kirkene var delt inn etter hudfarge. Jeg husker godt overraskelsen da jeg første gang så en svart familie komme inn i jernvareforretningen i hjembyen min. Selv om skolene gikk gjennom en udramatisk avsegregering da jeg gikk i sjuende klasse, lever segregeringen i praksis videre den dag i dag når det gjelder hvor folk bor, går ut for å spise og går på skole. Enkelte hvite unngår fremdeles snarveier gjennom afro-amerikanske nabolag. Forklaringen: “De dreper deg like lett som de ser på deg der borte.”

Tredelt stat

Florida er en merkelig stat, mener professoren. Den er delt inn i tre deler. South Florida er den delen flest folk utenfra kjenner med tropisk klima, kulturelt mangfold og en økonomi dominert av service-næringer og turisme. I Central Florida, nord for Palm Beach, er det derimot frost om vinteren. North Florida på sin side har alltid vært en del av det som kalles “The Deep South” med en tidligere slavebasert plantasje-økonomi.

Central Florida der drapsofferet Trayvon Martin kom fra, har lenge hatt en blanding av særtrekk South Florida og North Florida økonomisk og kulturelt, hevder professoren. En sterk service-basert næringsstruktur, men også en fremtredende rasisme både mot svarte og latinamerikanere.

– Både de bondske rednecks og de finere middelklassefolkene kunne rett som det var finne på å bruke n-ordet, forteller hun.

På feil sted

Trayvon Martin ble skutt og drept fordi han var ute og gikk i et nabolag der George Zimmermann mente han ikke hadde noen god grunn til å oppholde seg, mener professor Alcoff. Men Zimmermann ble ikke tiltalt fordi politiet oppfattet hans handlinger som fullstendig forståelige og fornuftige. Politiet prøvde ikke å komme i kontakt med Martins familie fordi de ikke brydde seg, er Alcoffs forklaring.

– Når jeg har vendt tilbake til Central Florida i voksen alder, har jeg ofte klagd på hvor mye det har forandret seg; mer folk, mer trafikk, flere bygninger på stranda. Nå innser jeg at stedet ikke har forandret seg nok.