LGBT-russere flykter til USA

En homofil mann blir tatt hånd om av politiet under et forsøk på å holde en stolthetsparade i Moskva. Organisasjoner varsler nå at flere homofile og lesbiske kan forlate Russland på grunn av den stadig økende homofobien i landet.
Foto: flickr.com
Homofobe holdninger og vold fører til at russiske homofile, lesbiske og transpersoner flykter fra landet. USA er et av de fremste reisemålene.
0Shares

Etter at militærpoliti slo ham med batonger under en homomarsj i Moskva, bestemte Alexander Kargaltsev seg for å komme seg ut av Russland.

– Vi ble forlatt blødende på gata. Hvem som helst kunne gjort hva som helst med oss, sier han til New York Daily News.

Ifølge tall fra Human Rights Watch ga USA 21 113 personer asyl i 2011. 500 av disse var russere, hvor flesteparten har oppgitt forfølgelse på bakgrunn av legning som hovedårsak til flukt.

Verre enn noensinne

Ifølge avisen vedtok lokalpolitikere i St. Petersburg-provinsen i februar en veldig omstridt lov, som kan bli kopiert på føderalt nivå . Loven gjør det straffbart å skrive eller snakke positivt om, eller holde møter som kan oppfattes “å promotere” homofili. Tidligere har også flere forsøk på å holde stolthetsparader i Moskva, St. Petersburg og andre steder i landet endte opp med at folk har blitt banket opp av både høyreekstreme motdemonstranter og politifolk. 

Victoria Neilson, juridisk ansvarlig i organisasjonen Immigration Equality, hevder situasjonen i Russland nå verre enn noensinne. 

– Homofile og lesbiske opplever diskriminering på alle plan. Vanlige russere er svært homofobe, og regjeringen gjør ingenting for å beskytte folk, selv mot voldelig hatkriminalitet, sier hun.