Krever ministeravgang etter omstridt kakestunt

Kjønnslemlestelseskake: bildet som har fått mange i Sverige til å se rødt. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth "omskjærte" kunstverket til afro-svensken Makode Linde under feiringen av Verdens Kunstdag 15. april.
Foto: Marianne Lindberg De Geer
Reaksjonene ventet ikke på seg etter at den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth skar opp en kake som illustrerte en omskjært afrikansk kvinne.
0Shares

Helt bisarre scener utspilte seg da kulturminister Liljeroth og den svenske kultureliten feiret Verdens kunstdag i Stockholm 15. april på Moderna Museet.

Adelsohn Roth åpnet feiringen ved å kutte i en kake som forestilte en kvinnelig afrikansk kvinnekropp. Kaken ble laget av den afro-svenske performancekunstneren Makode Linde, som selv stilte opp i kunstverket, med sitt eget ansikt. Linde skrek hver gang noen skjærte kaken, ifølge Expressen.

I kjølvannet av episoden krever Afrosvenskenes landsforbund Adelsohn Liljerots avgang.

– Vi mener ministeren har gjort et grovt rasistisk overtramp. Det gjør saken enda verre at hun i ettertid ikke angrer det inntruffne, skriver talsperson Kitimbwa Sabuni i et debattinnlegg hos Aftonbladet.

Handler om kunstnerisk frihet

Til Aftonbladet sier kulturministeren at hun forstår at folk har blitt opprørte. Likevel tilbakeviser hun kritikken ved å si at kunst må få provosere.

– Kunstnerens hensikt er å provosere, noe som var temaet for dagen. Vi ser at dette er viktig å snakke om, og spesielt i en tid der kunstnernes situasjon er truet, sier hun.

Misforstått

Linde er kjent for sitt arbeid med spørsmål rundt rasisme og fremmedfiendtlighet i sin kunst, i tillegg til å konstatere vestlige forestillinger av Afrika. Han mener mange har misforstått kunstverket.

– Siden det er få svenske afro-svenske kunstnere, så kunne man jo ha håpet at landsforbundet hadde satt seg litt mer inn i den kunsten jeg driver med, sier Linde til nyhetsbyrået TT.

Usmakelig

Tidligere leder i Skeiv Ungdom, Stian Amadeus Antonsen, studerer for tiden Sør-Afrika og har også bodd i andre afrikanske land. Antonsen synes kake-seansen er en usmakelig måte å ta opp et tema som kjønnslemlestelse på. 

– Kjønnslemlestelse er en svært alvorlig problematikk. Kvinner som selv er omskjært fortjener å bli tatt på alvor, sier han til utrop.no.

“Ville og utemmede”

Ifølge han kan man ikke se stuntet uten å se sammenhengen med hundrevis av år med koloniale beskrivelser av svarte kvinner som “ville” og “utemmede”.

– Her i Sør-Afrika blir saken linket opp til Saartjie Baartman, en afrikansk kvinne som ble sendt til Europa som en del av et “freak show”. Etter hennes død ble kjønnsorganene skåret opp og utstilt på et museum i Paris.

Bør Adelsohn Liljerot gå av som kulturminister i Sverige?

– Hun viser etter mitt syn totalt mangel på gangsyn og bør etter min mening tre av, sier Antonsen til utrop.no