Skarp Amnesty-kritikk mot Malta i ny rapport

– Malta nedlater seg til stadig mer foraktelige og ulovlige taktikker for å sluntre unna sitt ansvar for mennesker i nød, i følge ny rapport.
Foto: Pixabay
For å slippe å bistå flyktninger og migranter i Middelhavet, har Malta tydd til ulovlige grep som utsetter mennesker for store lidelser, fastslår Amnesty.

I en ny rapport retter menneskerettsorganisasjonen skarp kritikk ikke bare mot Malta, men også Italia og EU. Det har lenge vært kjent at EU støtter den libyske kystvakten i arbeidet med å hindre at flyktninger og migranter tar seg til Europa. Men Amnesty International mener at Maltas regjering dette året har skjerpet tiltakene i den grad at de er både ulovlige og noen ganger helt uten sidestykke.

– Malta nedlater seg til stadig mer foraktelige og ulovlige taktikker for å sluntre unna sitt ansvar for mennesker i nød. På skammelig vis har EU og Italia normalisert samarbeidet med Libya om grensekontroll, men å sende folk tilbake til fare i Libya, er alt annet enn normalt, sier Elisa De Pieri, regional forsker i Amnesty International.

– EUs medlemsland må slutte å hjelpe til med å returnere folk til et land der de blir utsatt for ubeskrivelige grusomheter, legger hun til.

Der framholder organisasjonen at utallige mennesker blir utsatt for grusomme lidelser og livstruende situasjoner som følge av Maltas strategier for å hindre båtene i å nå øya. Malta anklages også for å ha brukt koronapandemien som et påskudd til å erklære landet som et utrygt sted å gå i land.

I rapporten nevnes spesielt én episode som skjedde 2. påskedag, og som ifølge Amnesty viser hvor langt maltesiske myndigheter er villige til å gå for å hindre at de må ta seg av nye asylsøkere.

Da ble 51 mennesker, deriblant sju kvinner og tre barn, returnert til Libyas hovedstad Tripoli etter å ha blitt reddet av en fiskebåt i farvann der maltesiske myndigheter har ansvaret for å bistå når mennesker havner i skipsnød.

Hendelsen ble gransket, men mange spørsmål står fortsatt ubesvart. Blant annet er det ikke kjent hvordan de tolv personene døde, og hvordan det hadde seg at 51 personer ble transportert tilbake til Libya selv om det er ulovlig. Dommeren som utførte granskningen, tok ikke forklaringer fra noen av de 51 personene, og det ble heller ikke forsøkt å avdekke hvem som hadde ansvaret for at fiskebåten fikk ordre om å ta flyktningene og migrantene til Libya.

Amnesty har i år også avdekket overgrep mot flyktninger og migranter på grensen mellom Kroatia og Bosnia og på grensen mellom Hellas og Tyrkia. Organisasjonen ber om at EU etablerer et uavhengig og effektivt system som skal overvåke menneskerettighetsbrudd på unionens ytre grenser for slik å sikre at de som begår brudd, stilles til ansvar.

– Grusomhetene som rammer mennesker som blir returnert til Libya, må være en advarsel til europeiske ledere om ikke å samarbeide med land som ikke respekterer menneskerettighetene. Ved at man fortsetter å gi makt til overgripere og stikker hodet i sanden når det blir begått overgrep, er EU-lederne medansvarlige for dem, sier hun.