Mareritt i Moria: Hele leiren har brent ned


Foto: Stand by Me Lesvos
Situasjonen har eskalert i Moria med opptøyer, plyndringer og flere brannstiftelser. 35 av leirbeboerne er smittet og panikken sprer seg.

Det brenner på den greske øya Lesvos, og ifølge lokale medier og innlegg på sosiale medier er flere av dem i asylleiren Moria. Folk flykter fra leiren.

Avisen Lesvos Post meldte ved midnatt om at det brenner flere steder på Lesvos, i tillegg til at det har oppstått brann i Moria-leiren. Det ble også meldt om at det var hørt skudd og om opptøyer i leiren, skriver TV 2.

Ifølge videoer publisert på Facebook av organisasjonen Stand by Me Lesvos, brenner det flere steder og folk flykter fra leiren. Det meldes også om folk som hindrer brannvesenet i å komme til for å slukke, og om migranter og flyktninger som nektes adgang til en landsby i nærheten.

Shirin Tinnesand jobber for Stand by Me Lesvos på Lesvos. Hun forteller om kaotiske tilstander.

– Hele leiren står i brann. Klokken halv tolv fikk jeg beskjed om at det brant fem steder. Disse brannene har bare spredt seg. Mer blir satt fyr på hele tiden. Det er kaos, sier Tinnesand til TV 2.

I helgen ble det for første gang påvist koronasmitte i Moria-leiren på Lesvos, der det nå er iverksatt omfattende testing og smittesporing. Den overfylte leiren som huser nær 13.000 mennesker, ble satt i karantene fram til 15. september. Kun sikkerhetspersonell fikk slippe inn etter å ha fått målt kroppstemperaturen.

– Vi advarte dere for flere måneder siden. Nå skjer det. Nyhetene som når oss fra leiren er urovekkende, melder Stand by me Levsos. De forteller om plyndringer og brannstiftelser i Moria.
Melding er sendt Utrop fra vår kontakt i Moria, Shirin Tinnesand. Hun forteller at 35 asylsøkere  nå er bekreftet smittet i leiren.
I meldingen heter det videre: – Etter hvert som koronaen spredte seg og det ikke ble satt inn noen skikkelige tiltak, brøt det ut opptøyer i leiren. Det nye isolasjonsområdet ble plyndret og også andre bygninger. Foreløpig er det meldt om ulike branner i leiren og det virker som om det skjer skyteepisoder. Dette er et mareritt som er blitt virkelig, men et mareritt som lett kunne vært forhindret.
– Vær så snill å hjelpe, ingen kan si at de ikke har fått vite hva som skjer, sier Tinnesand.