Nynazismen i Vest-Tyskland blir verre

Politiet i Kristiansand ser bekymret på den nye nynazistiske bølgen i byen
Foto: Wkipedia Commons
Siden gjenforeningen har de fleste ment at høyreekstremismen i Tyskland først og fremst har vært et problem i de nye delstatene i øst. Men den siste tiden har nynazister stått for en rekke lovbrudd også i vest.

Det er Tysklands internasjonale nyhetskanal Deutsche Welle som forteller om flere angrep på innvandrere og aktivister den siste tiden. Angrepene har blitt hyppigere og mer brutale, ifølge kanalen.

Herbert Fuehr er redaktør i avisen “Nürnberger Nachrichten”. Han forteller at det har vært over 50 angrep på folk og eiendom de siste seks månedene. Selv har han fått trøbbel med nynazister fordi han stadig skriver om deres aktiviteter. Det samme gjelder Michael Helmbrecht i Det tyske forfatningsvernet, et offentlig kontor som holder øye med anti-demokratiske bevegelser. Familien måtte ha omfattende politibeskyttelse etter at 250 nynazister slo seg ned utenfor hjemmet hans på et grøntområde de hadde leid spesielt for anledningen. Dette sier noe om hvor lite redde nynazistene har blitt for å bli gjenkjent og markere seg på offentlige steder, mener han.

Eksperter mener at høyreekstremismen i det vestlige Tyskland har blitt likere den som finnes i øst. Innvandrere og folk som jobber med å bekjempe ekstremistene, blir spionert på og forfulgt. Enkelte familier har opplevd å få bilen satt fyr på flere ganger. Men gjerningsmennene blir sjelden funnet. Mange vanlige borgere lukker ofte øynene for det som skjer fordi de er redde for selv å bli utsatt for nynazistenes herjinger.

– Alle har rett til å demonstrere

Jürgen Schröppel er borgermester i Weißenburg i den velstående delstaten Bayern i Sør-Tyskland. Han forsvarer ytringsfriheten og den retten det gir nynazistene til å demonstrere. Han forstår andre borgermestre som tillater slike demonstrasjoner.

– Et demokrati må være i stand til å tåle ekstremistiske krefter, sier han.

Schröppel selv har svart på nynazistenes aktivitet i hjembyen ved å organisere en motdemonstrasjon sammen med organisasjoner og allianser som jobber mot høyreekstremismen. Deutsche Welle forteller også om en rekke andre sør-tyske byer som nå organiserer seg mot høyreekstremismen.