Somalia- en vinner på telekommunikasjon

Somalia, tross krig og nød, kan paradoksalt nok tilby et telekommunikasjonssektor i verdensklasse. Nøktern og veldrevet gründervirksomhet er en av årsakene.
Foto: Foto: Skjermdump/hortel.net
Krig, elendighet og sult er noe av det man vanligvis forbinder med dette landet. Men visste du at Somalia gjør stormskritt som teknologinasjon?

For et land som knapt har hatt noe fungerende regjering de siste årene kan det høres paradoksalt ut, men Somalia ligger på Afrika-toppen når det gjelder bruk av mobiltelefoni og tilgjengelighet på internett, ifølge Wall Street Journal.

– Tross situasjonen i landet kan Somalia tilby noen av de mest teknologisk avanserte og konkurransedyktige telekommunikasjonsløsninger og netttjenester. Ikke bare i Afrika, men også på verdensbasis, sier Svet Tintchev, telekommunikasjonsekspert med spesialkompetanse på utviklingsland i Verdensbanken, til Wall Street Journal. 

Statsderegulasjoner hjelper

Etter starten av borgerkrigen i 1991, begynte teleselskapene å dukke opp og konkurrere om å gi manglende infrastruktur. Ofte hadde mange av disse selskapene sine hovedkontorer blant somaliere i utlendighet. Budsjetter og inntekter har som regel blitt administrert gjennom uformelle pengeoverføringssystemer, noen som gjorde at firmaene forble somaliskeide.

– Etterhvert som situasjonen bedret seg har de somaliske gründerne fått enda pengestøtte og ekspertise fra Kina, Korea og andre vestlige land. At man ikke har hatt en sentralisert statsmakt med regulasjoner har gjort sitt til Somalia nå har Afrikas beste og mest konkurransedyktige telekommunikasjonsmarked, ifølge Tintchev.

Knytter viktige bånd

I sin avhandling After war: the political economy of exporting democracy, forklarer Christopher Coyne, professor ved Stanford-universitetet, at teknologien knytter viktige bånd i et land hvor folk på grunn av geografi og økonomi har slitt med å kommunisere med hverandre.

– I de områdene hvor det er sikrest går også flyten av varer og tjenester langt bedre på grunn av teknologien, ifølge Coyne.

Store inntekter og lave priser

Golis Telecom Group, Hormuud Telecom, Somafone, Nationlink, Netco, Telcom og Somali Telecom Group er de største aktørene på markedet. Hormuud Telecom alene står for 40 millioner dollar i årlige inntekter, i et land som teknisk ennå er i krig. Nylig har også Telenor også blandet seg inn med investeringer.

Til tross for rivaliseringen signerte likevel de ulike rivalene i 2005 en sammenkoplingavtale som fikk samkjørt priser, vedlikehold og nettverksutvidning.

– Investeringene i telekom bransjen er et av de klareste tegnene på at Somalias økonomi fortsetter å vokse til tross, mot alle odds og tross krigen, sier Tintchev til Wall Street Journal.