– Eurokrisen fyrer opp under fremmedhat

Bekymret: De liberales leder i Storbritannia, Nick Clegg, frykter at eurokrisen vil føre til enda mer ekstremisme i årene som kommer
Foto: Wikimedia Commons
En bølge av ekstremisme og fremmedfrykt vil skylle over Europa hvis ikke politikerne tar umiddelbart grep for å håndtere gjeldskrisen, advarer Nick Clegg, visestatsminister i Storbritannia.
0Shares

Nick Clegg, som er leder for Liberaldemokratene og kjent EU-tilhenger, ser på det som skjer i unionen med pessimisme. Det skriver avisen The Telegraph.

I et intervju med nyhetsmagasinet Der Spiegel at EU-landene er “dømt” til å samarbeid, men minnet samtidig om at ni regjeringer i EU har gått i oppløsning siden 2009.

– Kombinasjonen økonomisk usikkerhet og politisk handlingslammelse vet vi fra vårt kontinents historie er den ideelle oppskriften for økt ekstremisme og fremmedfiendtlighet.

Kombinasjonen økonomisk usikkerhet og politisk handlingslammelse er den ideelle oppskriften for økt ekstremisme.

Som “lidenskapelig” EU-tilhenger mener Clegg det vil være en “katastrofe” hvis manglende løsninger fra politikernes side fører til en bevegelse i retning det ekstreme høyre og venstre.

– Hvis eurosonen ikke finner en visjon for sin egen fremtid ganske snart, i løpet tre, fire, fem år, kommer vi til å få en hel rekke nasjonalistiske, ekstremistiske, fremmedfiendtlige og populistiske bevegelser som vokser i Europa, spår han.  

Den britiske debatten kommer til å se ut som et lite “side show” i sammenligning med veksten av politisk ekstremisme, tror han.