Vil ha Channel 4-dokumentar i Norge

Vil at sterk filmdokumentar skal vises i Norge: Sri Lankas Killing Fields handler om de siste månedene i borgerkrigen, hvor alvorlige krigsforbrytelser skal ha blitt begått mot landets tamilske minoritet.
Foto: facebook.com/Norge.Killing.Fields
Unge norsk-tamiler lager Facebook-kampanje for å øke oppmerksomheten om situasjonen på Sri Lanka.
0Shares

I slutten av mars ble en Facebook-gruppe opprettet av unge entusiastene i TYO (Tamil Youth Organization) med formålet om at norske tv-kanaler skulle sende Jon Snows dokumentarfilm War Crime Unpunished, som opprinnelig ble vist frem i engelske Channel 4 den 14 mars. 

Filmen tar for seg menneskerettighetsbrudd som skal ha blitt begått av srilankiske styrker i sluttfasen av borgerkrigen i landet, en krig som endte med nederlag for tamiltigrene i LTTE.

Må få vite sannheten

– Et av formålene med å få dokumentaren vist i Norge er at folk får vite hva som egentlig skjedde, både blant etniske nordmenn og andre med begrenset kunnskap om konflikten, sier Hamsika Premkumar fra Tamil Youth Organization til utrop.no

Hun er selv blant initiativtakerne til den digitale kampanjen, og legger til at det er viktig for tamilmiljøet å få filmen vist på en norsk tv-kanal.

NRK-tja

En kikk på kampanjens Facebook-side viser at 1079 nettsurfere har gitt den karakteristiske “jeg liker”-tommelen. Aktivistene har også hengt plakater i flere norske byer med slagordet “Jeg støtter aksjonen. Gjør du?”, i tillegg til å kontakte tre store riksdekkende kanaler: NRK, TV2 og TV Norge. Her har førstnevnte virket mest interessert.

– TV Norge har takket nei på bakgrunn av at dokumentaren ikke passet med kanalens underholdningsprofil. NRK har sålangt sagt at de kan være interesserte i å vise filmen, uten at de har kommet med et definitivt ja eller nei.

Tror du man kan eventuelt takke nei fordi man kan komme til oppfatningen at filmen ikke er “nøytral nok”?

– Nei. Utifra dialogen vi har hatt med både NRK og andre så virker det som om det er vilje til å vise en film som handler om konkrete menneskerettsbrudd, og om den daglige urettferdigheten og lidelsen som påføres tamilene av styresmaktene på Sri Lanka.

Sterke scener

Hamsika og de andre som driver nettkampanjen ville vært takknemlige hvis NRK sier et definitivt ja til å vise filmen. Samtidig advarer hun eventuelle seere for til tider grovt innhold. Filmen inneholder blant annet scener som både beskriver og viser henrettelser av sivile og granatkasting mot landsbyer fra den lankesiske hærens side.

– Filmen gir et virkelig innblikk i hendelsene rent grafisk, så man må være obs på at det kan bli mange ubehagelige og sterke scener, avrunder hun.