Israel debatterer folkemordet på armenerne

Mavi Marmara kaster loss på vei mot Gaza 22. mai 2010
Foto: Wikimedia Commons
Det israelske parlamentet Knesset holder i morgen en debatt om folkemordet på armenerne. Debatten kommer som et svar på rettssaken som planlegges i Tyrkia mot fire israelske offiserer.
0Shares

For to år siden seilte et skip med nødhjelp mot Gaza-stripen. Om bord var en rekke tyrkiske statsborgere. Israelske styrker bordet skipet, og i tumultene som oppsto ble ni mennesker drept. Det er bakgrunnen for en rettssak som skal føres mot fire israelske offiserer i Tyrkia i disse dager.

Israel har reagert på rettssaken og planlegger nå en debatt om et sårt punkt i tyrkisk historie, folkemordet på armenerne under første verdenskrig. Flere land har fordømt Tyrkia for ikke å anerkjenne folkemordet, mens Tyrkia hele tiden har insistert på at i flere tilfeller var det snakk om folk som døde av sult og kulde under flukten fra Tyrkia til Armenia.

Anspent
De siste årene har de en gang gode forbindelsene mellom Ankara og Jerusalem forverret seg. Bordingen av den tyrkiske hjelpeflåten “Mavi Marmara” 31. mai 2010 har gjort forholdet anspent. Flåten skulle demonstrativt bryte blokaden av Gaza-stripen, men endte med at ni tyrkere ble drept.

En tyrkisk rett har bestemt at det skal innledes sak mot tidligere generalstabssjef Gabi Ashkenazi og tre andre generaler i november, uten at de fire selv er tilstede. Det skriver avisen Die Presse.

Kan føre til forverring
Debatten om folkemordet på armenerne i Israel har kommet i stand på initiativ fra parlamentsmedlem Zahava Gal-On fra venstrepartiet Meretz. Første runde av debatten holdes i morgen, senere skal debatten fortsette i ulike komiteer i parlamentet. På onsdag kommer en statlig rapport om aksjonen mot Gaza-flåten.

Tyrkia og Armenia har i flere tiår kranglet om massakrene og deportasjonene da opp mot 1,5 millioner mennesker ble drept, alt etter hvordan man regner. Regjeringen i Tyrkia innrømmer at flere hundre tusen armenere mistet livet, men avviser at det dreier seg om et folkemord. Skulle Knesset falle ned på en formulering som fastslår folkemord, vil dette dramatisk forverre forholdet mellom de to landene, spår den østerrikske avisen.