Søker politisk asyl i Ecuador

 
Foto: Ars Electronica
Julian Assange (bildet) skal utleveres fra England til Sverige, der han mistenkes for seksuelle overgrep. Nå har han søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.
0Shares

For å unngå utlevering kom den 41-årige Wikileaks-grunnleggeren i kontakt med ecuadorianske myndigheter på tirsdag, ifølge The Guardian.

Assange har sittet i forvaring etter at han meldte seg for politiet i Storbritannia i desember 2010. Nylig tapte han ankesaken som førte til at han kunne utleveres til Sverige, der han mistenkes for seksuelle overgrep.

Selv hevder Wikileaks-grunnleggeren at de to kvinnene hadde frivillig sex med ham. Støttespillere frykter også at svenske myndigheter skal sende ham videre til USA, der han trolig vil bli stilt for retten for å ha publisert 251.000 dokumenter fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Godt likt

Allerede i november 2010 fikk Julian Assange tilbud om å bosette seg i Ecuador. I et debattprogram i den chilenske radiostasjonen Cooperativa i går aften ble det hevdet at australieren er svært godt likt i president Rafael Correa venstreorienterte og USA-kritiske regjering grunnet Wikileaks-lekkasjene. Ifølge programmet skal Assange til og med ha fått tilbud om ecudoriansk statsborgerskap.

Kilder ved ambassaden som The Guardian Asylsøknaden har kontaktet sier asylsøknaden skal allerede være oversendt til myndighetene i landets hovedstad, Quito.

– Assange vil bli værende på ambassaden i London, under ecuadorianske myndigheters beskyttelse, inntil asylsøknaden er ferdigbehandlet, heter det i et skriv fra Ecuadors ambassade i London.

– Beskytter ikke menneskerettighetene

Wikileaks Facebook-side har også kommet med et sarkastisk utbrudd mot en del lands myndigheter i sin analyse av saken.

– Kjekt er det å vite at et land som Ecuador er klar til å beskytte Assanges menneskerettigheter der Storbritannia, Sverige og Australia har sviktet fullstendig, står det skrevet på siden.