Historisk saudiarabisk kvinnedeltakelse i OL

Rytteren Malhas Rushdi kan bli en av Saudi-Arabias første kvinnelige idrettsutøvere som deltar under en OL. Inntil nå har landet utestengt kvinner fra å delta, men har snudd i saken. Her er hun fotografert under ungdoms-OL i Singapore for to år siden.
Foto: XINHUA/SYOGOC-POOL/Duan Zhuoli
Saudi Arabia lar kvinner konkurrere i OL for første gang. Vedtaket kommer etter lang tids spekulasjon om landet kunne bli kastet ut av fremtidige leker.

Om noen få dager går sommer-OL i London av stabelen, og for første gang vil det strengt religiøst praktiserende kongedømmet inkludere kvinnelige utøvere, ifølge BBC.

Saudi-Arabia har inntil nå, sammen med Qatar og Brunei, vært de eneste medlemslandene i den internasjonale olympiske komiteen (IOC) som kun har latt menn delta i OL. Policyen, basert på landenes religiøse praksis, har vært gjenstand til varierende, men likevel sterk internasjonal kritikk. I 2010 sidestilte Anita De Frantz, lederen for IOCs kvinneidrettskomisjon at saudi-arabernes praksis med å utestenge kvinnelige utøvere på lik linje med “rasediskriminering” og mente landet ikke burde få lov til å stille opp i fremtidige leker.

Charterbrudd

Ved flere anledninger har IOC oppfordret kongedømmet til å legge vekk religiøs og innenrikspolitisk sedvane som er i strid med det olympiske charteret.

– Charteret sier helt klart at det er ikke lov å utestenge på bakgrunn av etnisitet, religion, kjønn eller politisk syn. Alle har rett til å praktisere idrett uten noe som helst form for diskriminering, skriver IOC på sin hjemmeside.

– Fremskritt

OL-polemikken har skapt en sterk debatt innad i landet, særlig blant progressive regjeringsmedlemmer og ultrakonservative geistlige, som motsetter seg sterkt kvinners deltagelse i idrett. 

Til BBC sa New York-baserte Human Rights Watch at inkluderingen av saudiarabiske kvinner var et “skritt fremover”.

– Vi ser at vedtaket vil gi saudiske kvinner økt offentlig handlingsrom, og at det vil bli vanskelig for de konservative å nekte dem dette, sier organisasjonssekretær Minky Worden.

Også IOC-president Jaques Rogge har reagert positivt.

– Jeg er glad over å høre at dialogen IOC har hatt med den saudi-arabiske komiteen og myndigheter har gitt resultater. For meg er dette gledelige nyheter og et stort fremskritt fra saudi-arabernes side.