Mangs kjent skyldig

 
Foto: Wikimedia Commons
Med skytevåpen terroriserte Peter Mangs i 2009-2010 innvandrerrike nabolag i Malmø i Sverige. Nå er han funnet skyldig i to drap og fire drapsforsøk. 

Mangs er i tillegg kjent skyldig i trusler, mishandling og skadeverk, skriver NRK. Mangs var siktet for tre drap, tolv drapsforsøk, flere tilfeller av trusler og skadeverk. Totalt ble han kjent skyldig i 13 av 20 tiltalepunkter, skriver statskanalen på sine hjemmesider. 

To av de tre drepte hadde innvandrerbakgrunn, det samme hadde alle som ble utsatt for drapsforsøk og aktoratet var ikke i tvil om at det ligger rasistiske motiver bak Mangs handlinger.

Tingretten har bestemt at Mangs nå skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse, for å undersøke om han er tilregnelig eller ikke, før retten tar stilling til straffemetode – om han skal dømmes til fengsel eller psykiatrisk behandling.

Mangs selv har motsatt seg en slik undersøkelse.

Nekter skyld 

Mangs har nektet straffskyld, med unntak av to tilfeller av skadeverk. Hans forsvarere hevdet under rettsaken at aktoratets beviser ikke holdt mål og mente Mangs ble gjort ansvarlig for nærmest alt av skyteepisoder med ukjent gjerningsmann i Malmø de siste årene. Men selv om Mangs nektet for å ha noe med hendelsene i byen å gjøre, fortalte venner og bekjente av ham til politiet at Mangs til dem hadde skrytt av skytingen og sagt at han stod bak drapet på Trez West Persson.

Mangs hadde i mange år vært medlem av en pistolklubb og hadde lisens for to våpen. Hjemme hos ham fant politiet store mengder ammunisjon.

Aktoratet trakk under rettsaken frem at Mangs sammenlignet seg med Hitler og at det lå rasistiske motiver bak hans angrep på personer med ikke-svensk opphav.