90 prosent av syriske flyktninger har opplevd å være i livsfare

Rapporten viser at mer enn 95 prosent har opplevd krig på nært hold.
Foto: Afshin Ismaeli
Opp mot 90 prosent av syriske flyktninger i Norge har opplevd å være i livsfare i tiden før eller under flukten, viser en ny rapport.
103Shares

I den første nasjonale studien av syriske flyktningers psykiske helse og livskvalitet i Norge kommer det fram at cirka 40 prosent av flyktningene opplevde fem eller flere potensielt traumatiske hendelser før flukten.

Videre rapporterer mer enn 95 prosent at de har opplevd krig på nært hold, og nærmere 90 prosent at de var i livsfare før eller under flukten.

Den vanligste formen for stressbelastninger flyktningene opplevde ofte eller veldig ofte etter ankomst, var tristhet over å ikke være gjenforent med familiemedlemmer (51,3 prosent).

Nesten like mange (43,7 prosent) opplevde frustrasjon over å ikke kunne bruke kompetansen sin. 10,5 prosent opplevde stressfaktorer knyttet til økonomi, mens 5,1 prosent hadde en følelse av manglende respekt.

– REFUGE-studien er en landsomfattende flyktningstudie som vil gi oss ny kunnskap om helse, livskvalitet og integrering blant flyktninger i Norge over tid, og den er i så måte unik, sier prosjektleder og forsker Arnfinn J. Andersen ved NKVTS.

900 syrere som kom til Norge mellom 2015 og 2017, har deltatt i studien. Studien er planlagt å gå over flere år og gjennomføres i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Röda Korsets Högskola i Sverige.