Norsk-ghaneser hyller landsmenn i musikkvideo

Gabriel ”Ghanaba” Pepra gjør det stort i opprinnelseslandet Ghana. Nylig ga han ut videoen Ayekoo, som på norsk betyr "godt jobbet".
Foto: breathtakingent.com
– Jeg har laget en sang for alle hardtarbeidende mennesker, sier rapperen Gabriel ”Ghanaba” Pepra.

Videoen, som ble gitt ut tidligere i år, er til Ghanabas utgivelse Ayekoo, som på twi (nest mest utbredte språket i Ghana etter engelsk) betyr “godt jobbet”.

Sangen er én av flere sanger Ghanaba slipper som har elementer fra sitt hjemmeland i
både teksten og musikkvideoen.

– For meg er dette en hyllest til alle hardtarbeidende mennesker, til de som er i ulike og til tider utfordrende situasjoner. Her tenker jeg på alle som gjør sitt beste i
hverdagen for å oppnå noe, på alle som gir alt, men ikke føler at de får noe tilbake. Noen ganger trenger de en oppmuntring, de trenger å høre “godt jobbet”, sier Ghanaba til Utrop.

Stor hit i opprinnelseslandet

Ayekoo er laget i den ghanesiske hovedstaden Accra, i samarbeid med PKMI Visuals, som også har jobber med store hjemlige artister og verdensstjerner.

– Sangen og videoen har blitt en stor hit i Ghana. PKMI Visuals har blant annet laget video med Beyonce, så opplegget var helprofft.

Kontraster i artistlivet

Ghanaba er ellers kjent som grunnleggeren av Trondheims-rapperne Breath Takers, som i 2014 byttet navn til Breathtaking Entertainment. For han er det store kontraster i artistlivet.

– Her i Trondheim gjør jeg noen få opptredener og blir ikke stoppet på gaten. I Ghana blir videoene mine kommentert og sett på av flere millioner på sosiale medier. Artistmarkedet og medieoppmerksomheten er helt annerledes. Jeg kan våkne opp en dag og se at jeg har blitt tagget i et Instagram-innlegg med hundrevis eller tusenvis av likes og kommentarer. Jeg ser at videoene mine blir spilt for tv-kanaler med over hundretusener av seere.

Hjemlige rytmer

Artistnavnet hans betyr “sønn av Ghana”. Selv ankom Ghanaba Norge i 2005 via en familiegjenforening. Han har skrevet raptekster siden 12-årsalderen, og
musikkinteressen kom i en veldig tidlig alder.

Som ungdom hørte han mye på vestlig og amerikansk hip-hop og rap som Fugees, Wycleff Jean, Laureen Hill, Bone Thugs and Harmony og Black Eyed Peas. I den siste tiden har Ghanaba satset mer på hjemlige rytmer.

– Når det gjelder Ayekoo og nytt materiale som kommer ut er det klart mer preget av afro-beats, selv om formatet er hip-hop-liknende. Sangen har en blanding av engelsk og twi i teksten, så den kombinerer begge verdener.

– Hva sier norsk-ghanesere om sangen?

– Så langt har tilbakemeldingene vært gode. Folk anerkjenner det positive budskapet i sangen, noe som er spesielt viktig i denne tiden, og ser at sangen og videoen er tiltenkt et mer lokalt publikum. Flere ghanesiske kjendiser er også med på videoen, noe som skaper enda større oppmerksomhet.