Kjærsgaard gir seg

 
Foto: radikale.dk
Leder for Dansk Folkepart, Pia Kjærsgaard, stiller ikke til gjenvalg som partileder, ifølge danske medier.
0Shares

Kjærsgaard (bildet) har vært leder for partiet, som hun var med å stifte, i 17 år, og sålangt vært en sterk stemme i den danske innvandringsdebatten. Kjærsgaard lagde blant annet også kontrovers i Norge, da hun i august i fjor kritiserte Frp-leder Siv Jensen for å dempe sin innvandrerkritikk etter 22. juli.

Ifølge avisen Berlingske har Kjærsgaards avgang vært under planlegging i mer enn sju måneder. Partiets folketingsgruppe ble imidlertid først orientert tirsdag kveld.

– Å ha vært partileder har vært gøy og utfordrende. Nå er tiden inne å gi fakkelen videre til den neste generasjonen som skal løfte partiet videre, skriver hun på sin Facebook-side.

Gjorde innvandringsdebatten til et politisk spørsmål

Innvandringskritiske Dansk Folkeparti (DF) har aldri sittet i regjering, men har likevel hatt stor innflytelse på dansk politikk. Som støtteparti for de konservative regjeringene mellom 2001 og 2011 klarte DF blant annet å presse fram en strengere innvandringspolitikk.

– Hennes store prestasjon har vært å gjøre utlendingsdebatten til et politisk spørsmål, sier Arne Hardis, politisk redaktør i Weekendavisen til VG Nett.

Overraskende

Kjærsgaards avgang kommer som en overraskelse på mange i dansk politikk. Nå snakkes det også i dansk presse om at gruppeformann i DF, Kristian Thulesen Dahl, kan bli Kjærgaards etterfølger.

– Ingen så dette komme, for hun har vært ganske synlig i den politiske debatten, også i sommer. Jeg tror tidspunktet for avgangen er valgt for å gi Kjærsgaards etterfølger tid til å forberede seg til neste Folketingsvalg, sier politisk kommentator Hans Engell til dansk TV2.