Folkemusikk møter blues på norsk plate

Norsk suksess for persisk musikk

Masha Vahdat fikk The Freemuse Award i 2010. Her sammen med gospelsangeren Sam McClain.
Foto: Tove Ayesha Andersson
Nå blir det persisk-norsk-amerikanske samarbeidet på Kirkelig Kulturverksted til et nytt album: ”A deeper tone of longing”.

Persere har vært en del av norsk musikkliv i mange år. En av de mest kjente er santoormesteren Javid Afsari Rad i KORK (santoor strengeinstrument med persisk opprinnelse, red. anm). Den persiske sangerinnen Mahsa Vahdat står bak det nye albumet fra Kirkelig Kulturverksted. Hun bor ikke i Norge, men utgir musikken sin her.

– Hvilke typer sanger blir det denne gangen?

– Det blir både persiske folketoner og noen jeg har skrevet selv, sier Mahsa Vahdat.

Drømmene vi har i dag er de samme som ble uttrykt for 800 år siden.

Med seg på albumet har hun sterke navn. Både Sigvart Dagsland, Jarle Bernhoft og Mathias Eick har en finger med i spillet, mens Erik Hillestad og Mohammad Ibrahim Jafari har skrevet poetiske tekster, og Knut Reiersrud, som gjennom flere år har deltatt på prosjekter som involverer en eklektisk tilnærmingsmåte. Hans gitarfingre tilfører et skjær av blues.

På bølgelengde
Først spilte den persiske folkesangeren Mahsa Vahdat inn en nydelig kjærlighetsduett ”Scent of Reunion” med soulsangeren Sam McClain og gitaristen Knut Reiersrud i regi av Kirkelig kulturverksted. Nå har de kommet så godt på bølgelengde at det ble et nytt samarbeid. Erik Hillestad, leder i KKV synes poesien fra den persiske hagen egner seg godt til å spre kjærlighetsbudskap som sprenger tradisjonelle grenser.

Mahsa Vahdat studerte tradisjonell persisk sang i Teheran, mens Sam McClain vokste opp i en gospeltradisjon i USA. Skepsisen han møtte i sitt eget miljø mot å delta i et iransk-amerikansk prosjekt, forsvant da han traff Mahsa. Sammen skaper de to magi med stemmer som avløser hverandre på farsi og engelsk, og sammen skaper en følelse av fred.

Eldgamle følelser
Mahsa mottok organisasjonen Freemuse utmerkelse for sitt arbeid for kvinnelige stemmer i 2010. Freemuse, som arbeider for ytringsfrihet for musikere og komponister, ble opprettet for 10 år siden av journalisten Ole Reito.

Hun forteller at drømmene vi har i dag er de samme som ble uttrykt for 800 år siden, gjennom poeter som Hafez (1315-1390). Hun beklager at hun ikke kan formidle på engelsk, hva de persiske tekstene formidler av følelser.

Men, det er akkurat det hun kan. Ved hjelp av McClain, som synger på engelsk, formidles både følelser og ord. McClain har lenge vært involvert i humanitært arbeid, ikke minst for å øke bevisstheten rundt hjemløse. De to artistene møtes ikke bare gjennom tonene, men gjennom en felles forståelse. Rasisme og kvinneundertrykkelse har mye felles.

På turné
Nå reiser trioen til Harstad for uroppførelsen under Festspillene 26. juni, mens Knut Reiersrud og Sam McClain spiller fra deres samarbeid ”One drop is Plenty” rundt i Norge.

Første sjanse fikk publikum på Hr. Nilsen vis a vis Tinghuset 11.mai, noe som ga en dobbelt bunn for publikum denne kvelden.