Reality-serie skal “lære” innvandrere å bli danske

 
Foto: dancingonthepedals.net
Sykkellegenden Brian Holm (bildet) skal lære de nyankomne å sykle, mens Danmarks Radio (DR) varter opp med sin nye storsatsing Gør Danmark dansk.
0Shares

I sistnevnte skal “nye” og “gamle” dansker skal bo sammen med og lære om hverandres kulturer. Men trenden med innvandrere i fokus på høstens realitysatsinger vekker også bekymring, melder Berlingske Tidende.

Minoritetskonsulent Bashy Quraishy håper ikke programmene kommer til å latterliggjøre innvandrerne. Han mener at disse er et uttrykk for at Danmark opprettholder skillet mellom innvandrere og etniske dansker.

– Hvis det virkelig var likhet, ville man jo ikke lage slike programmer, sier Quaraishy til Berlingske Tidende.

Sjef i Danmarks Radio (DR), Lotte Lindegaard, er ikke enig i kritikken.

– Her er det viktig å understreke at vi bruker realitybegrep for å oppnå større oppmerksomhet enn vi ellers kunne få med tradisjonelle formater, sier hun til avisen.

Norske kanaler skeptiske

Nils Ketil Andresen, direktør for TV-kanalene i TV 2, har ikke sansen for noen av realitykonseptene.

– Konseptet er absolutt ikke noe for oss, sier han til Aftenposten.

Aftenposten-kommentatoren Joacim Lund kunne i sin spalte imidlertid se saken fra begge sider, og henviste til blant annet tv-serien Lovesikh, om den kjærlighetssøkende norsk-sikhen Sumeer Singh.

– Serien bidro sterkt til at sikher her i landet blir sett som noe annet og mer enn dølle folk med rare greier i skjegget og på hodet. Vi har altså mange eksempler på at gode realityserier dreper fordommer snarere enn å gi liv til dem, uansett om det handler om kjønn, etnisitet, funksjonsevne eller hva det nå måtte være. Og det finnes eksempler på det motsatte, kunne han argumentere i kommentaren.