Høyreradikal partileder fant ut han var jøde

 
Foto: Wikimedia Commons
Partikollegene hans har kalt jøder for "lus" og "skitne mordere". Nå går Csanád Szegedi (bildet) av som leder for det høyreradikale ungarske partiet Jobbik etter at det ble kjent at hans bestemor var jøde.
0Shares

Ifølge ungarske medier skal Szegedis bestemor på morssiden ha overlevd jødeutryddelsen etter å ha sittet fengslet i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Hun og ektemannen skal i etterkant av krigen ha holdt sin jødiske etnisitet hemmelig, og kun fortalt nærmeste venner og familier.

29-åringen, som selv også har kommet med grove antisemittiske utspill som del av Jobbiks valgkamper, valgte å trekke seg fra alle verv med umiddelbar virkning. Nå vil han i stedet fortsette som medlem i Europaparlementet.

Bestakk fange

Historien går tilbake til 2010, da en straffedømt person med tilknytning til det høyreradikale partiet skal fra fengslet ha fortalt Szegedi om sin jødiske avstamning. Szegedi, som før tiden som Jobbik-politiker skal ha vært medlem i den ytterliggående og nazi-inspirerte gruppen Magyar Garda, skal ha fått kalde føtter som følge av avsløringen og bestukket fangen slik at hemmeligheten om hans jødiske familieforhold ikke kom frem i offentligheten.

Ifølge den ungarske TV-kanalen MTV skal avsløringen om Szegedis jødiske forbindelse ført til sterk oppstandelse i Jobbik. 

– Enkelte i ledelsen har blant annet krevet at han også trekker seg fra Europaparlamentet, går det frem av reportasjen.

God taler

Szegedi har frem til nå blitt sett på som et av Jobbiks mest lovende politikere, beskrevet som “en god taler med folketekke”. Nå er tonen en helt annen fra 29-åringen, som har blant annet hatt forsoningsmøter med Ungarns mest innflyttelsesrike rabbi, Shlomo Koves. I tillegg har han også planlagt en reise til Auschwitz for å hylle ofrene for Holocaust.

– Jeg beklager alle kommentarer overfor det jødiske folket under min tid i Jobbik, uttalte han til National Public Radio.