Uvisst om Assanges skjebne

 
Foto: Ars Electronica
Myndighetene i Ecuador har innvilget WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (41) politisk asyl. Britisk politi varsler pågripelse uansett.
0Shares

Ecuador mener det er dokumentert at Assanges liv er i fare, og at asyl dermed er en menneskerett. Ifølge ecuadorianske myndigheter er Assange et offer for politisk forfølgelse.

– Assange har jobbet for verden og folket og publisert informasjon fra ulike organisasjoner. Deretter han har mottatt trusler fra landene som fikk informasjon publisert. Livet hans er i fare, sier landets utenriksminsiter Ricardo Patino, ifølge NTB.

Refset britene

Under en pressekonferanse i Quito torsdag ettermiddag kom Patino også med sterk kritikk mot Storbritannia. Han ramset deretter opp en rekke argumenter som begrunner avgjørelsen om å gi Assange asyl. 

– Ecuador er tro mot sin tradisjon for å beskytte mennesker, og aksepterer dermed asylsøknaden hans, uttalte han til statskanalen ECTV.

Ifølge nyhetsbyrået AP ønsker utenriksdepartementet i Sverige et snarlig møte med Ecuadors ambassadør om situasjonen.

– Vi vil fortelle dem at det er uakseptabelt at Ecuador forsøker å stoppe den svenske juridiske prosessen, sier talsmann Anders Jorle til nyhetsbyrået AP.

Kan pågripes med lovhjemmel

Geir Ulfstein, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sier til VG Nett at dersom Assange er på britisk jord, har britiske myndigheter lov til å pågripe ham, slik de varsler at de vil gjøre.

– Hvis han beveger seg utenfor ambassaden har britisk politi lov til det. Om han er i britiske hender så er det de som har kontrollen over ham, så da har Ecuador veldig få muligheter til å få ham utlevert, sier professoren.

Likevel synes han det er underlig at Storbritannia er villig til å ofre det grunnleggende prinsippet om at ambassader har immunitet.

– Saken er ikke veldig dramatisk i en større sammenheng, men forholdet mellom Storbritannia og Ecuador er allerede nå blitt betent, sier han til VG Nett.