Norsktalende mann med jihadhyllest

 
Foto: Foto: Skjermdump/abcnyheter.no
Norske myndigheter bør finne ut hvem som figurerer i en propagandafilm fra en Al-Qaeda-vennlig terrororganisasjon, mener forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Filmen med den norsktalende mannen er laget av organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan (IMU), og relativt ny, melder NTB.

Stenersen, som er forsker med terrorgrupper i Afghanistan og Pakistan som sitt spesialfelt, sier denne typen videoer er helt typiske. Mannen det er tale om, snakker norsk og kaller seg “Abu Bilal” (bildet). Ifølge Stenersen er filmen en propagandafilm med formål å rekruttere flere tilhengere.

– Vi ser på dette som nok et bevis på at det fins et radikalt miljø i Norge, og at det er noe man bør ta på alvor, sier hun til NTB.

Lever jihad-livet

I filmen forteller “Abu Bilal” om det spennende livet i Pakistan, der han lever det han kaller jihad-livet.

– Å leve i jihad, leve i Hijra- og Ribat-land, det er et spennende liv med store variasjoner. Opp- og nedtider, både lykkelige og triste dager, sier mannen i et kort innslag i den timelange filmen, som ellers er myntet på et tyskspråklig publikum.

Vil ikke etterforske

Fra Politiets sikkerhetstjenestes (PST) side er det foreløpig ingen tegn til potensiell lovbrudd, og derfor ingen grunn til å iverksette etterforskning.

– Vi vil vurdere om det er tale om straffbare trusler, men som kjent er det foreløpig i hvert fall, ikke straffbart å delta i for eksempel en treningsleir i disse områdene, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Stenersen mener noe annet. Ifølge henne har IMU støttet flere terrorangrep også i Vesten, blant annet i samarbeid med Taliban i Pakistan (PTT).

– Man bør forsøke å finne ut hvem det er, og om han har tenkt å komme tilbake til Europa, sier hun til NTB.