Vil revurdere svensk Etiopia-hjelp

 
Foto: Peter Knutson
Skandalen rundt fengslingen av de to svenske frilansjournalistene Martin Schibbye og Johan Persson i Etiopia har fått Folkparti-politikeren Fredrik Malm (bildet) til å be om at regjeringen revurderer bistanden til det afrikanske landet. 

Schibbye og Persson dro sommeren 2011 til Etiopia for å rapportere fra det konfliktfylte Ogaden-området. Ute på feltet reiste i følge med soldater fra ONLF (Oromo National Liberation Front) for å rapportere om konflikten, men ble tatt til fange av den etiopiske hæren og deretter tiltalt og fengslet for støtte til og delaktighet i terror.

Svenskene ble dømt opptil ti års fengsel, men det ble reist store spørsmålstegn internasjonalt på måten rettssaken ble ført på. Nå vil det borgerlige Folkpartiet, som sitter i regjering, revurdere bistanden til landet etter denne saken.

– Avsløringen viser det etiopiske regimets sanne ansikt. Vår oppfatning innad i Folkepartiet er at pengehjelpen må gå til de kreftene i landet som ønsker forandring i demokratisk retning fremfor de som fortsette i samme linje som før, sier Fredrik Malm, Folkpartiets utenrikspolitiske talsmann, til svt.se.

– Saken viser at Etiopia som rettstat bare er en illusjon, legger han til.

Fabrikert

I går kunne Sveriges Television (SVT), gjennom Uppdrag Granskning, et program med fokus på avslørende journalistikk, vise til at bevisvideoen som ble brukt av den etiopiske aktoren i saken var fabrikert. I den regisserte videoen som aktoren brukte får man inntrykk av harde kamper, mens det uregisserte materialet, som ble smuglet ut av Etiopia til Sverige, viser at “rebellene” oppfører seg som statister ved en filminnspilling.

Abdulahi Hussein jobbet tidligere i den føderale etiopiske administrasjonen i Ogaden, men hoppet senere av og fikk humanitær asyl i Sverige. Han er nå kjent som mannen som sørget for at det uregisserte opptaket kom i SVTs hender, og har allerede fått drapstrusler fra regimesympatisører. Likevel ville han uttale seg med fullt navn til svenske medier.

– Både Johan og Martin ble arrestert og anholdt på ukjent sted slik at man kunne få tid til å spille inn “bevisvideoen”. Formålet med videoen var å få dem dømt til et langt fengselsstraff, forteller Hussein til svt.se.