Starter verdenskampanje for jødiske flyktninger

 
Foto: Wikimedia Commons
I 1888 FN-resolusjoner om Midtøsten, omtales ingen av de 800 000 jødiske flyktningene fra arabiske land som ble tvunget til å forlate sine hjemland etter opprettelsen av Israel i 1948, ifølge Israels FN-ambassadør Ron Prosor (bildet). 
0Shares

Uttalelsen kom han med i starten av en verdenskampanje for anerkjennelsen av flyktningene. Kampanjen har som formål å jevnføre deres forhold med situasjonen for arabiske flyktninger som forlot Israel samme år, skriver idag.no.

Møtet om de jødiske flyktningene fant sted i FN-bygningen i New York, og deltagerne var – for uten om Prosor – den israelske viseutenriksminister Danny Ayalon, presidenten for Den jødiske Verdenskongressen Ronald Lauter, eksekutivviseformannen for Konferansen av presidenter av større amerikansk-jødiske Organisasjoner, Malcolm Hoenlein og det canadiske parlamentsmedlemmet Irwin Cotler. 

Må løse flyktningproblemet

FN-ambassadøren uttalte at man ikke vil oppnå fred uten å løse flyktningproblemet. Han kritiserte også arabiske ledere for agitasjon mot det jødiske samfunn.

– Innsats er systematisk, veloverveid og planlagt, var hans kritikk.

Lauder sa på sin side at de jødiske tapene under den israelske uavhengighetskrigen var minst på høyde med arabernes.

– Vi må løse begge flyktningspørsmålene nå, sa han. Verden har lenge anerkjent det palestinske flyktningproblemet. Men nå bør man også anerkjenne det jødiske.