Tåregass mot antirasistiske demonstranter i Sør-Afrika

Demonstrerer mot at skolen angivelig holdt et ball i oktober som bare hvite barn var invitert til. (Illustrasjonsbildet)
Foto: Pixabay
Sørafrikansk politi har brukt tåregass, sjokkgranater og vannkanoner mot opposisjonelle aktivister som demonstrerer mot rasisme ved en skole i Cape Town.

Det venstreradikale partiet Economic Freedom Fighters (EFF) har arrangert flere protester mot ungdomsskolen, som ligger i en del av Cape Town der de fleste innbyggerne er hvite.

Bakgrunnen er påstander om at skolen holdt et ball i oktober som bare hvite barn var invitert til.

EFF, som hadde tillatelse til å holde en protest med 100 deltakere fredag, sier de demonstrerte fredelig da politiet gikk til angrep. Politiet sier de brukte makt da demonstrantene ignorerte et pålegg og nærmet seg skolen. Blant de flere hundre demonstrantene var det noen som bar på macheter, kjepper og golfkøller.

Brackenfell High School har beklaget dypt, men sier festen var privat og organisert av foreldre. Foreldrene sier ballet var åpent for alle som tar avgangseksamen, men at maks 100 slapp inn på grunn av pandemien.

Saken skapte stor debatt etter at en mann delte en video av det som skal ha vært en fest bare for hvite.

Sist uke endte en annen protest med vold utenfor skolen da svarte EFF-medlemmer havnet i basketak med elevers foreldre. Videoer som ble mye delt på nett, viser hvite som slår svarte demonstranter.

President Cyril Ramaphosa har bedt om en etterforskning og sier scenene bringer tilbake vonde minner om en fortid «vi aldri må søke å vende tilbake til».

Nobelprisvinner Desmond Tutu beskriver splittelsen ved skolen som «et symbol på uløste problemer fra Sør-Afrikas fortid».