Politiet brukte tåregass for å fjerne asylleir i Paris

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin varsler at regjeringen vil ta grep etter å ha mottatt politiets rapport fra aksjonen. (Illustrasjonsfoto)
Foto: UNHCR
Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin kaller bildene fra aksjonen mot en migrantleir i Paris for sjokkerende og krever en forklaring fra politiet.

Fransk politi gikk natt til tirsdag til aksjon for å stenge ned en teltleir for migranter som er satt opp på Republikkplassen sentralt i Paris. Bildene fra aksjonen viser at politiet gikk hardt til verks og blant annet brukte tåregass.

Innenriksminister Gérald Darmanin kaller bildene «sjokkerende» og sier at han krever at politiet kommer med en forklaring.

Han varsler at regjeringen vil ta grep etter å ha mottatt politiets rapport fra aksjonen.

– De er for brutale, vi vil bare ha tak over hodet, sier Shahbuddin, en 34 år gammel afghansk mann som gråtende ble tvangsflyttet fra stedet.

Hendelsen skjer en uke etter at migranter ble tvangsflyttet fra en midlertidig leir i forstaden Saint-Denis, nord i Paris.

Frankrike og spesielt Paris er en sentral stopp for mange migranter på vei gjennom Europa, mange av dem med England som mål.

Fagforeningsleder Laurent Berger kaller politiets handlemåte for skandaløs og forbløffende.

– Her okkuperer noen mennesker fredfylt en plass med telt fordi de er i bolignød, de skader ingen. Og så blir de møtt med tiltak som er helt uproporsjonalt, sier Berger til France 2.

Loven ble tirsdag vedtatt med 388 mot 104 stemmer i underhuset i den franske nasjonalforsamlingen, og skal behandles av Senatet i januar.

Franske medier og deres organisasjoner hevder loven kan gi politiet anledning til å forhindre journalister fra å gjøre jobben sin og dokumentere overtramp fra politiets side.

En gruppe av Macrons støttespillere fra valget i 2017 skrev denne uken et åpent brev hvor de ba presidenten trekke tilbake lovforslaget.

I brevet, som blant annet er undertegnet av den kjente filmregissøren Costa-Gavras og tidligere fotballspilleren Lilian Thuram, heter det at loven vil redusere retten til å ytre seg, religionsfriheten og retten til å demonstrere og gi uttrykk for sin mening.

– Herr president, vi stemte ikke for dette, står det i brevet.