Delt innstilling i Oslo Ap – to kvinner kjemper om andreplassen

Et flertall på sju ønsker Zaineb Al-Samarai på andreplass, mens to i nominasjonskomiteen støtter Kamzy Gunaratnam.
Nominasjonskomiteen i Oslo Ap ble ikke enig om hvem som skal få andreplassen på stortingslista. Kampen står mellom Zaineb Al-Samarai og Kamzy Gunaratnam.

Dermed blir det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre hvem av de to kvinnene som skal følge etter partileder Jonas Gahr Støre (60) på lista. Det skjer 1. desember.

Et flertall på sju ønsker Zaineb Al-Samarai på andreplass, mens to i nominasjonskomiteen støtter Kamzy Gunaratnam. Al-Samarai (33) er rådgiver i Norges Rederiforbund og er første vara til Stortinget i dag.

Kamzy Gunaratnam (32) er varaordfører i Oslo. Den av de to som taper kampen om andreplassen, vil trolig bli avspist med plass nummer sju på lista.

– Vi jobbet hardt for å få til en enighet og brukte god tid. Vi har prøvd å ivareta tilbakemeldingene til partilagene og AUF. De har pekt på flere kvinnelige toppkandidater enn vi har plasser, sier nominasjonskomiteens leder Tone Tellevik Dahl til NTB.

– Hun har også en litt annen bakgrunn enn Kamzy. Hun kom som flyktning, har bodd i kommunal bolig og har erfaring med å leve på få midler. Hun kan lett identifisere seg med mange som Aps politikk ønsker å hjelpe, sier Tellevik Dahl.

Gunaratnam har dessuten allerede en politisk plattform i Oslo-politikken, påpeker hun.

Mari Morken er én av de to i nominasjonskomiteen som støtter Gunaratnam og mener hun er en god representant for Groruddalen og har bred appell.

– Et overveldende flertall fra partilagene har spilt inn et ønske om Kamzy på andreplass. Det kan vi ikke neglisjere. Vi tror Kamzy er den beste til å hente velgerne vi trenger for å vinne stortingsvalget i 2021, sier hun til NTB.

Morken tror et flertall på nominasjonsmøtet vil støtte Gunaratnam, og at hun dermed vil få andreplassen til slutt.

Lederen for Oslo Ap, Frode Jacobsen (52), er nominert på femteplass, som regnes som en ikke sikker plass.

Siri Gåsemyr Staalesen, som sitter på Stortinget i dag, er nominert som nummer seks på lista.

Arbeiderpartiet fikk inn fem stortingsrepresentanter ved valget i 2017, men nylig har én av dem, Jan Bøhler, meldt overgang til Senterpartiet.

Jacobsen sier han har tro på at Oslo Ap kan få inn minst fem representanter også ved neste valg.