Bangladesh flytter flere rohingyaer til omstridt øy

Rundt en millioner flyktninger fra den muslimske minoriteten rohingya i Myanmar er stuet sammen i flyktningleirene i Bangladesh.
Bangladesh har begynt å flytte en ny gruppe rohingya-flyktninger til en omstridt og flomutsatt øy i Bengalbukta, tross kraftig motstand fra aktivister.
95Shares

Snaut 1.000 personer er i gruppen som denne uken flyttes til Bhashan Char. Flyktningene ble hentet fra leirer ved byen Cox’s Bazaar mandag og skal sendes med båt ut til å øya.

Rundt en millioner flyktninger fra den muslimske minoriteten rohingya i Myanmar er stuet sammen i flyktningleirene i Bangladesh. Tidligere denne måneden ble over 1.600 overført til øya som er på 56 kvadratkilometer.

Bhashan Char oppsto i 2006 og er dannet av sedimenter som er ført ut av de store elvene i regionen. Regjeringen planlegger å bygge boliger og overføre 100.000 flyktninger dit.

– De reiser frivillig. De er svært ivrige fordi de har hørt fra slektninger der at Bhashan Char er fortreffelig, sier utenriksminister A.K. Abdul Momen. Han sier øya er «100 ganger bedre» enn leirene og «et vakkert feriested».

– Slik det internasjonale samfunnet har håndtert vår sak, ser jeg ingen fremtid i leirene, sier Serajul Islam, som bekrefter at han reiser frivillig.

Ifølge Amnesty International har det kommet påstander fra rohingyaer om at myndigheten tilbyr penger til dem som flytter, og at det er brukt trusler og press for å få flyktninger til å dra dit. Momen sier slike historier er diktet opp.