Norge etterlyser vaksinesolidaritet

– Vaksinenasjonalisme vil forlenge pandemien

Vaksineordningen Covax har sikret at 2 milliarder vaksinedoser blir fordelt mellom verdens 92 fattigste land, men dette er kun nok til å vaksinere 20 prosent av befolkningen, og det vil dermed ikke føre til flokkimmunitet, ifølge UD.
Foto: flickr.com
Regjeringen advarer mot vaksinenasjonalisme og sier det haster med å sikre at fattige land får samme tilgang på koronavaksiner som Norge og andre rike land. WHO-direktør er enig.
90Shares

Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) reagerer på at flere land bruker kjøpekraften sin for å komme lenger fram i køen ved å tilby høyere pris.

– Hvis alle land forsøker å by over hverandre i kampen for vaksiner, skaper vi et umoralsk løp mot avgrunnen, sier han.

– Vi har en unik mulighet nå til å sikre at nok mennesker i alle land blir vaksinert, men da må vi holde på den globale tilnærmingen og ikke falle for en vaksinenasjonalisme som vi så lenge har advart mot, sier Ulstein i en pressemelding.

– Vaksinenasjonalisme vil forlenge pandemien, ikke forkorte den, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus da.

Etter dette har en mutert og mer smittsom variant av viruset begynt å spre seg, noe som kan komme til å føre til en mer alvorlig smittebølge i blant annet Afrika.

Så langt har ingen fattige land kommet i gang med vaksineringen, og av de 42 landene som er i gang, er de aller fleste rike. Resten er mellominntektsland.

En ny smittebølge kan være katastrofal for de mest sårbare, ifølge Ulstein.

Advarselen kommer like etter at antall registrerte smittetilfeller på det afrikanske kontinentet passerte 3 millioner, og på årsdagen for at verden registrerte sitt første koronadødsfall i den kinesiske millionbyen Wuhan.

I februar er Kenya ventet å motta 24 millioner vaksinedoser, mens Sør-Afrika skal motta 1,5 millioner doser i løpet av januar.

Vaksineordningen Covax har sikret at 2 milliarder vaksinedoser blir fordelt mellom verdens 92 fattigste land, men dette er kun nok til å vaksinere 20 prosent av befolkningen, og det vil dermed ikke føre til flokkimmunitet, ifølge UD.

– De globale løsningene skal sikre at vaksiner blir et felles gode og ikke forbeholdt den rike delen av verden. Flere land forsøker nå å bruke kjøpekraften sin for å komme tidligere i køen ved å tilby høyere pris, på bekostning av den globale innkjøpsordningen. Det er en uklok tilnærming. Vi vet jo nå at viruset muterer, og at det må bekjempes globalt, sier Dag-Inge Ulstein.