– Jihadistene er i ferd med å tape

USAs innsats mot jihadistene har vært viktig, mener journalist Bobby Ghosh. På bildet: Amerikansk Anaconda-helikopter i Afghanistan
Foto: Wikimedia Commons
I motsetning til hva man kan få inntrykk av gjennom vestlige medier, finnes det ikke lenger noe globalt jihadist-nettverk av typen al-Qaida. Det hevder journalist og Midtøsten-kjenner Bobby Ghosh.
0Shares

Bobby Ghosh har lang fartstid som journalist i Irak og er i dag Time Magazines redaktør for internasjonale saker. Han hevder terroraktiviteter og -bevegelser begrunnet i ekstreme tolkninger av islam, er på tilbakegang.

– Den globale jihadist-bevegelsen, særlig al-Qaida, er i sterk tilbakegang og utgjør ikke lenger en global trussel. De jihad-bevegelsene som finnes i dag, som al-Shabaab i Somalia og Boko Haram i Nigeria, er lokale, og utgjør ikke noen fare for Vesten.

Undergravde seg selv

Overlater man en lokal jihad til seg selv, kan den igjen vokse og bli en global jihad.

Ghosh mener det er muslimer selv som har avvist Osama bin Ladens doktrine om jihad som en krig mot “islams fiender”.

– Det var bin Laden selv som undergravde al-Qaida. Han tok livet av tusenvis av uskyldige, noe som sjokkerte store deler av befolkningen i den muslimske ve

Osama bin Laden undergravde sitt eget prosjekt, mener ekspert. Han ble drept av amerikanske spesialsoldater 1. mai i fjor.
Foto : Wikimedia Commons
rden. Hans grusomme handlinger bidro til å svekke tilliten folk hadde til ham og hans bevegelse. Også al-Qaidas Abu Musab al-Zarqawi, som var ansvarlig for hundrevis av selvmordsangrep i Irak – der de fleste ofrene var muslimer – fremmedgjorde muslimer over hele verden.

USA viktig

Den frie informasjonsformidlingen gjennom Al-Jazeera og en rekke andre uavhengige, arabiskspråklige tv-kanaler har bidratt til at befolkningen i den muslimske verden har fått en bedre forståelse av hva al-Qaida faktisk står for. Dermed har de fleste avvist de ekstreme tolkningene bin Laden forfektet.

Ghosh er likevel nøye med å understreke at kampen mot jihadismen ikke er vunnet ennå.

– USAs militære innsats har vært viktig. Overlater man en lokal jihad til seg selv, kan den igjen vokse og bli en global jihad. De gode nyhetene er at vi nå vet hvordan dette ondet skal bekjempes. Vi trenger ikke finne opp hjulet på nytt, sier han.

– Jihad er ikke farlig

Ghosh er opptatt av å finne tilbake til den opprinnelige betydningen av ordet “jihad”, som han anser som “et vakkert konsept”.

– Ordet “jihad” har blitt gjort til noe stygt å farlig av bin Laden, og de fleste i Vesten har overtatt bin Ladens aggressive forståelse av ordet. Men jihad handler for de fleste muslimer om en indre kamp for å leve mest mulig etter Koranens ord. Tidligere kalte mange barna sine for Jihad, både guttebarn og jentebarn. Det er på tide å finne tilbake til denne positive varianten av jihad, sier han.

Ghosh oppsummerte sin analyse i et TED-foredrag nylig. Se videoen her!