– Sigøynere er dyr

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Slik beskriver den ungarske politikeren og spaltisten Zsolt Bayer en hel folkegruppe (bildet) i sin spalte i den høyreorienterte avisen Magyar Hirlap. 

– En betydelig del av sigøynerbefolkningen er uegnet for sameksistens. De er ikke i stand til å leve blant mennesker. Disse sigøynerne er dyr og de oppfører seg som dyr, skriver Bayer (bildet) i sin faste spalte i den høyreorienterte avisen Magyar Hirlap.

Bayer er ikke en ukjent person i det politiske miljøet i Ungarn. I tillegg til å ha vært med å starte det sittende regjeringspartiet i landet skal han også være en nær venn av statsministeren, melder flere medier.

– Ser de noen så vil de pare seg med dem uavhengig av hvem det er, og møter de motstand så dreper de, skriver Bayer blant annet i spalten.

Oppfordret til etnisk rensing
Bakgrunnen for utspillet skal ha vært en slåsskamp på nyttårsaften, hvor to personer skal ha blitt skadet da de ble knivstukket av en person, som angivelig hadde romfolksbakgrunn.

Skribenten avslutter spalten sin med noe som kan oppfattes som en oppfordring til etnisk rensning.

– Disse dyrene må ikke eksistere, i noen form. Dette må løses øyeblikkelig og med alle virkemidler.

Fordømmelse og demonstrasjoner
Hjemme i Ungarn har kommentarene satt sinnene i kok i Ungarn. Artikkelen har blitt fordømt fra en rekke organisasjoner og personer, deriblant visestatsminister Tibor Navracsics.

– Uttalelsene er grove og viser hån og forakt for det ungarske demokratiet, sier Navracsics til nettstedet kisalfold.hu.

Det har også vært demonstrasjoner utenfor regjeringspartiets kontorer der Bayers avgang har blitt krevd, skriver avisen.