Fire av ti familier fikk bli likevel

NOAS: Rådgiver for Norsk organisasjon for asylsøkere, Jon Ole Martinsen
Foto: Privat
Siden i fjor sommer har ni av de 23 familiene som har bedt UNE omgjøre avslaget på asylsøknaden, fått medhold, skriver Dagsavisen.

Tallene har Dagsavisen fått fra Utlendingsnemnda (UNE). UNE har på forespørsel fra Justisdepartementet gjort en foreløpig opptelling av avgjørelser i saker med lengeværende barn etter at stortingsmeldingen ”Barn på flukt” ble lagt frem i fjor sommer. Av opptellingen kommer det frem at siden sommeren 2012 har nemda behandlet 23 omgjøringsbegjæringer fra familier med lengeværende barn. I tillegg viser den foreløpige opptellingen at ni av familiene fikk medhold.

Ofre for en voksenkonflikt
Rådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) jobber med saker til lengeværende asylbarn, og han ser fortsatt mange avslag på søknader fra familier med barn som har bodd i Norge store deler av livet sitt.

– Jeg har hatt saker i det siste der jeg reagerer sterkt på at barnefamilier får avslag. Til og med der familien har ti års botid og barnet er 16 år, har innvandringsregulerende hensyn veid tyngre enn barnas beste, sier han til Dagsavisen og legger til at det ikke er snakk om en klar praksisendring fra UNE hittil.

I hvilken som helst annen voksenkonflikt forsøker man å skåne barna, men i disse sakene blir barna brukts som et verktøy for myndighetene.

– Tvert imot mener jeg vi egentlig ser en viderføring av praksisen. Med Høyesteretts avgjørelse er ikke stortingsmeldingen et godt nok verktøy for å få en endring. Ønsker man en annen praksis med mer hensyn til barna, så må nok myndighetene inn med en forskriftsendring, sier Martinsen og fortsetter:

– Barna blir ofre for at foreldrene ikke har vært samarbeidsvillige, og det blir en voksenkonflikt mellom foreldrene og myndighetene i Norge. I hvilken som helst annen voksenkonflikt forsøker man å skåne barna, men i disse sakene blir barna brukts som et verktøy for myndighetene, og vi får en rettsløs gruppe barn i Norge som må ta belastningen.

– Nei medfører retur
Statssekretær Pål Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet har uttalt til NRK Dagsrevyen at han forstår asylbarnas situasjon, men at regjeringen ønsker å føre en forutsigbar linje med hensyn til spørsmålet om retur.

– Dette er familier som har nektet å returnere i lang tid etter et endelig avslag. Og de må få det klare signalet at et nei, det medfører retur, sier han.