Musikkpromotøren

Foto: Johanne Bjørnseth.
Han har blant annet jobbet med mange av de største hip-hop artistene i landet og har sitt eget radioprogram. – Men det beste ved å være DJ er å kunne presentere nye, talentfulle artister til folket, sier Maikel Heredia Rojas, bedre kjent som DJ Maikelzito til Utrop.

Det er over 19 år siden norsk-chilenske Maikel Heredia Rojas innså at det var diskjockey-yrket han ville satse på. Selv om han lenge var en rapper samtidig som han holdt dj-talentet ved hevd, var han aldri i tvil på hva som stod hans hjerte nærmest.

– I ungdomsårene var jeg en del av et rappecrew som var veldig aktive i musikkscenen. Jeg trivdes med det, men fant meg alltid frem til platespillerne under øvingene og under lydsjekken før konserter. Jeg skjønte at det var noe jeg likte å drive med. Senere fikk jeg låne en vhs kassett som handlet om den legendarske amerikanske djen Roc Raida og crewet hans. Det var da jeg ble introdusert for scratching, og ble jeg totalt hekta, erindrer Rojas.

Han nevner også filmen “Wildstyle” som et viktig inspirasjonskilde.

Det mest utfordrende med dj-yrket er når folk som Paris Hilton, kjendiser eller bloggere skal stå og late som de spiller, mens de som virkelig har lidenskap for det de driver med, ikke får de samme mulighetene.

– Det var den første filmen som linket graffity, breakdance og dj-ing sammen. Den dokumenterte fødselen av hip hop, sier han.

Presenterer nye artister gjennom radioprogrammet sitt

Disse filmene var også starten på lovende karriere innen musikk. Idag har han etablert seg som en av de mest
anerkjente DJene i hovedstaden. 28-åringen jobber blant annet med rapduoene Danny & Pumba og Emire & Lillebror, to av de mest kjente rapperdouene med minoritetsbakgrunn i Norge. Han jobber også med eget bandprosjekt som består av noen av Frankznort medlemmene, Degos, Fela og Breaknecks. Til tross for mange liveshows året rundt, trekker norsk-chileneren frem radioprogrammet Only Good Sound (O.G.S.) som sitt viktigste ildsjelprosjekt. Programmet går hver torsdag fra 18 00-20 00 på radiolatinamerika fm105,8. Der spiller han stort sett hiphop fra inn- og utlandet.

– O.G.S består av meg som DJ og Jonathan Castro som radiovert. Vi spiller kjent musikk, men får også promotert nye artister som jobber med musikken sin. Det er mange artister der ute som få har hørt om som vi ønsker å vise frem, smiler 28-åringen.

Mange liksom-djs der ute

Hva er det vanskeligste med yrket ditt?

– Når folk som Paris Hilton, kjendiser eller bloggere skal stå og late som de spiller, mens de som virkelig har lidenskap for det de driver med, ikke får de samme mulighetene. Nå til dags kan nesten allle bli dj med den teknologien vi har nå, sier han engasjert og sikter til at man bare trenger å lage en automiks og trykke på play for å kalle seg en dj.

– Men det kommer ikke til slå the “real deal”. Jeg kommer fra den “dj skolen” hvor det så ut som om du skulle flytte ut når man skulle spille på konsertsteder med kasser med vinylplater. Så sånnn sett er er det praktisk med den teknologien som er nå, man kan ha all musikken klar på en minnebrikke, sier han videre.

DJ Maikelzito, som han kaller seg, betegner seg som allsidig når det kommer til musikksjangre. Som latin-amerikaner er han oppvokst med mye forskjelig musikk: fra hiphop til latinamerikansk musikk.

– Men på fest liker jeg å blande alt fra tropisk til dancehall til funk, disco og urban musikk. Jeg er ikke fastlåst i noe sjanger, hvis jeg liker det spiller jeg det. Musikk er musikk for meg.

Musikkteater og plateslipp i vente

28-åringen er opptatt med mange prosjekter. Likevel har han flere planer i fremtiden. Han jobber blant annet  hiphop-teaterstykket “Det bare er sånn” i disse dager. Mer vil han ikke røpe, men han sier at publikum bare kan glede seg.

– I tillegg til DJing er jeg musikkprodusent, og jobber med noen utgivelser som fra både norske og utendlanske artister.  Han setter også opp flere gigs med bandet i samenheng med det nye albumet til Fela, sier han engasjert.

– Eller skal jeg fortsette å spille på O.G.S Radio og fortsette å stå på og drive med det jeg liker, avslutter han.

Klikk for å se Youtube-klipp av DJ-Maikelzito