Vil reformere USAs innvandringslov

Utlendinger som tjenestegjør i USAs hær har rett til amerikansk borgerskap. Retten ivaretas i de nye forskriftene på delstatsnivå som har vært gjort siden januar, selv om det strammes inn på andre områder.
Foto: Texas Military Forces
En gruppee republikanske og demokratiske senatorer har blitt enige om en avtale som kan sikre elleve millioner ulovlige immigranter statsborgerskap.

En tverrpolitisk gruppe av innflytelsesrike senatorer fra både demokratene og republikanerne har blitt enige om å endre USAs immigrasjonslov, melder nyhetsbyrået AP.

Reformene vil gjøre det mulig blant annet at at landets omtrent 11 millioner ulovlige innvandrere får amerikansk statsborgerskap. Samtidig vil man øke grensekontrollen og sikre en bedre sporing av personer som har fått visum. Eventuelle nye lover vil også belønne flere høyutdannede og slippe færre lavutdannede inn i landet.

Kontroversielt tema
Amerikanske medier anslår at det vanskeligste spørsmålet vil bli hvorvidt man skal gi ulovlige innvandrere statsborgerskap. Dette er et kontroversielt tema som blant annet preget den republikanske valgkampen, sier Svein Melby. seniorforsker ved Insitutt ved forsvarsstudier, Svein Melby til VG Nett.

– Veldig mye tyder på at reformene har en viss sannsynlighet for å kunne gå gjennom. Samtidig finnes det konservative motkrefter som er skeptisk til å gi ulovlige immigranter en mulighet til å få bli i landet, sier Melby til VG Nett.

Har Obama-støtte
Fra presidenthold har Barack Obama flere ganger tatt til orde for en tverrpolitisk innvandringsreform. Også hans forgjenger George W. Bush forsøkte å å få gjennomslag for en lovendring, uten å lykkes.

– En innvandringsreform har en høy prioritet, og presidenten er fornøyd med fremgangen som er gjort som følge av en tverrpolitisk støtte. Samtidig vil han ikke være tilfreds før det foreligger en meningsfull reform, og han vil fortsette å oppfordre Kongressen om å handle inntil dette er oppnådd, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.