Colombia gir migranter fra Venezuela midlertidig opphold

Colombias president kom med kunngjøringen etter et møte med FNs høykommissær for flyktninger. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Film fra sør
Nærmere 1 million migranter fra Venezuela får lovlig opphold i Colombia, opplyser president Ivan Duque, som får ros fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Det befinner seg rundt 1,7 millioner venezuelanere i Colombia, men 950.000 av dem har ikke oppholdstillatelse. Disse vil nå få midlertidig opphold i ti år, kunngjorde Duque mandag.

Colombias president kom med kunngjøringen etter et møte med FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.

– Denne modige, humanitære gesten er et eksempel for regionen og resten av verden, sier Grandi.

Ifølge ham vil Colombias beslutning endre livet til migrantene fra Venezuela, som nå vil få tilgang til grunnleggende helsetjenester, koronavaksine og på lovlig vis kan skaffe seg arbeid.

Migrantene, som har flyktet fra den politiske og økonomiske krisen i hjemlandet, kan på sikt søke om statsborgerskap dersom de ønsker det.

– Det er positivt at Colombia har besluttet å gi lovlig opphold til nærmere 1 million migranter fra Venezuela. Det er store humanitære behov i Latin-Amerika som følge av krisen i Venezuela, og Colombia har bidratt til å avlaste situasjonen, sier Søreide.

– Det store antallet migranter og flyktninger fra Venezuela kommer på toppen av andre betydelige utfordringer for Colombia. Det inkluderer håndtering av en alvorlig koronasituasjon og arbeidet med å gjennomføre fredsavtalen fra 2016, legger hun til.

– Norge har et betydelig freds- og bistandsengasjement i landet. Vår støtte til FNs høykommissær for flyktninger er en viktig del av dette. I fjor støttet Norge UNCHRs regionale innsats for Venezuela-krisen med 21,9 millioner kroner, sier Søreide.

5,4 millioner venezuelanere har ifølge FN flyktet fra hjemlandet siden 2015, og 34 prosent av dem har slått seg ned i nabolandet.

Colombia skal nå begynne et omfattende registreringsarbeid og blant annet kartlegge hvor venezuelanerne bor og hvordan de livnærer seg.