Utenriksministeren fordømmer atomprøvesprengning

Sør-Korea under angrep: sjokkerte øyenvitner kan ikke gjøre annet enn å se på at nord-koreansk artilleri treffer grenseøya Yeonpyeong
Foto: Yonhap Agency
Tirsdag klokken 12.00 lokal tid, foretok Nord Korea en ny atomprøvesprengning. Utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer sprengningen på det sterkeste under sin redgjørelse på Stortinget.

– Vi fordømmer nattens prøvesprengning i Nord-Korea på det sterkeste. Det er et eklatant (oppsiktsvekkende red.anm) brudd på normene i prøvestansavtalen og representerer en alvorlig trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Verdenssamfunnet må stå samlet i responsen mot Nord-Koreas atomvåpenprogram, sa utenriksminister Espen Barth Eide iunder hans utenrikspolitiske redgjørelse på Stortinget idag. 

Reaksjonen kommer som et resultat at Nord-Korea trosset internasjonalt press og foretok en ny atomprøvesprengning natt til tirsdag. Dette er ikke første gang de foretar en prøvesprengning, og er også den største fram til nå. 

– Verdenssamfunnet må stå samlet i sin fordømmelse av prøvesprengningen og i kravet om at Nord-Korea må avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger. Jeg oppfordrer alle involverte parter til å gjenoppta den politiske dialogen så snart som mulig. Her påligger det Nord-Korea et særlig ansvar, sier Eide videre i en pressemelding.

Sanksjoner
Flere land har i løpet av dagen kommet med sine reaksjoner på prøvesprengningen. Aftenposten skriver at den japanske statsministeren Shinzo Abe vurderer kraftigere tiltak mot Nord-Korea.

­– Jeg har gitt ordre om at vi skal vurdere alle mulige måter å ta tak i denne saken på. Vi vil vurdere egne sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som vi vil samarbeide med andre land, utalte Abe på tirsdag i følge avisen.

– Beskytter nasjonal integritet
I en uttalelse fra den statelige nyhetskanalen KCNA. som NRK har gjengitt, forklarer Nord-Koreanske myndigheter at det er den amerikanske reaksjonen på deres satellittoppskyting som er grunnlaget for prøvesprengningen.

– Atomprøvesprengningen ble utført som et ledd i tiltakene for å beskytte vår nasjonale sikkerhet og suverenitet mot den hensynsløse fiendtligheten til USA, som har krenket vår rett til en fredelig satellittoppskyting, i følge NRK.no