Verdens ledere kondolerer overfor Venezuela

 
Foto: agenciabrasil.gov.br/Marcello Casal
Venezuelas president, Hugo Chavez Frias, døde i går natt, 58 år gammel. Utenriksminister Espen Barth Eide kondolerer på vegne av Norge.
0Shares

Latinamerikanske ledere sørger over Chavez (bildet), og kondolanser strømmer inn fra hele verden, skriver Aftenposten.

Brasil, Ecuador og Bolivia, som alle har sosialistiskinspirerte regjeringer, var blant de første til å tegne seg inn i kondolanseprotokollen.

– Chavez var en stor latinamerikaner. Hans død er et ugjenkallelig tap, og han var en stor venn av Brasil, sa hun før hun ba om ett minutts stillhet på et møte med bondeledere i Brasilia.

– “Uoprettelig”
Bolivias sosialistiske president Evo Morales, som har trukket mye lærdom fra Chávez' lederstil, sa han var knust over nyheten om Chávez' bortgang. Ecuadors president Rafael Correa, som også har vært en nær alliert av Chávez, kalte hans bortgang et uopprettelig tap for hele Latin-Amerika.

Storbritannias utenriksminister, William Hague, overbrakte også sine kondolanser til hans familie og det venezuelanske folk

Viktig med samarbeid
Også det offisielle Norge meldte seg på. Utenriksminister Espen Barth Eide kaller Chavez “en markant forkjemper for Venezuelas fattige gjennom sine mange år som president”.

– Norge samarbeider med Venezuela på flere viktige områder, herunder arbeidet for fred i Colombia. Jeg håper landets nye president nå evner å samle befolkningen for å løse landets mange utfordringer, skriver Barth Eide i en uttalelse.