Født i Sverige – dermed svensk

Er man født i Sverige, så skal man få svensk pass, mener landets statsborgerskapsutredning.
Foto: Wikimedia Commons
Et utvalg i Sverige foreslår at alle barn som fødes i landet automatisk skal få statsborgerskap.
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Utvalget konkluderer med at man slipper de problemene vi har i Norge, hvor barn av asylsøkere må leve i uvisshet uten statsborgerskap.

Kravet er at en av foreldrene må ha bodd i landet i minst fem år, og har oppholdstillatelse, ifølge statsborgerskaputredningen som mandag blir overlevert til den svenske regjeringen, melder SVD Nyheter.

Å beherske språket bidrar
I tillegg foreslår utvalget at innvandrere som har lært svensk på et visst nivå, for eksempel ved at de har bestått det høyeste kurset i svensk for innvandrere, skal kunne bli svenske ett år tidligere enn i dag.

Foreldre som oppfyller vilkårene, men som likevel ikke ønsker at barnet skal bli svensk, skal imidlertid kunne søke om å slippe det. I dag får i tillegg barna statsborgerskapet til sine utenlandske foreldre, skriver Nettavisen.

Et tredje forslag omhandler velkomstseremonier for nye statsborgere.

Venter seks ganger så mange
Bare i år regner det svenske Migrationsverket med at 54.000 personer vil søke asyl der. En økning på 10.000 personer fra i fjor.

– Ikke siden Balkan-krigen på begynnelsen av 1990-tallet har antall asylsøkere vært så høyt i vårt naboland, og oppgangen bare fortsetter, sier Fredrik Bengtsson i Migrationsverket til Nettavisen.