Rekordmange mennesker på flukt

Misnøye: Det syriske folket lever under jernhånden til Assad-regiment
Foto: Pressebilde
Aldri har antallet flyktninger på verdensbasis vært større som på 2010-tallet. Krigen i Syria (bildet) bidrar til flyktningstrømmen.
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

45 millioner mennesker er på flukt i sitt eget land, eller over landegrenser i verden, viser tall fra Flyktninghjelpen.  Av de 45 millioner menneskene på flukt, er hele 28,8 millioner på flukt i sitt eget land.

Borgerkrigen i Syria har gjort at tallet økte dramatisk ved inngangen til 2013.

– Borgerkrigen i Syria har ført til en skarp økning i antallet fordrevne i verden i dag, og hver eneste dag drives ytterligere tusenvis av syrere på flukt fra sine hjem. I tillegg har et stort antall mennesker blitt tvunget på flukt fra nye kamper i DR Kongo og fra konflikten i Nord-Mali, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Toril Brekke til TV2.

Sårbare
Hun er spesielt bekymret for den nesten 30 millioner menneskene som er på flukt i eget land.

– Mennesker på flukt i eget land befinner seg ofte i en svært sårbar situasjon. Mange mangler tilgang på mat, vann, husly og beskyttelse. Samtidig gjør sikkerhetssituasjonen det ofte vanskelig for humanitære organisasjoner å nå frem med hjelp, slik man er vitne til i Syria i dag, sier Brekke.

Flyktninghjelpen frykter at det globale tallet på både internt fordrevne og flyktninger vil fortsette å øke. I mars sa FN at over en million mennesker hadde flyktet fra Syria. Det er ventet at tallet vil mer enn dobles innen utgangen av 2013, skriver TV2.

Store humanitære behov
Flyktninghjelpen mener det internasjonale samfunnet må sterkere på banen.

– Vestlige land må være forberedt på å øke innsatsen for fordrevne i fattige deler av verden. Det er per i dag et stort gap mellom de ressursene verdenssamfunnet stiller til rådighet og de faktiske humanitære behovene, sier Brekke til TV2.