Krise i Egypt – kan ende med statskupp

 
Foto: Skjermdump/cbc-eg.com
Situasjonen i Egypt tilspisser seg. President Mohamed Mursi nektet å gå av i en TV-tale tirsdag kveld, mens hundretusener protesterer i landet. Nå gir de mektige militære ham og opposisjonen frist til i dag klokken 17.00 for å løse situasjonen.

I den direktesendte talen sent tirsdag understreket Mursi at presidentvalget i fjor var fritt, og at det representerer folkets vilje.

– Jeg er stolt av demokratiet i Egypt. Jeg er Egypts første demokratisk valgte president, sa Mursi i den første talen etter at de massive demonstrasjonene mot ham startet i helgen, ifølge NTB.

Ifølge opposisjonsalliansen har Mursis avvisning av hærens ultimatum økt risikoen for ytterligere konfrontasjoner.

– Uviljen til å lytte til folket i gatene og til å inngå kompromiss fører til konfrontasjoner, sier talsmann Khaled Dawoud til egyptiske medier.

Situasjonen på sitt verste siden 2011
Krisen som Egypt nå gjennomgår er den verste siden revolusjonen i 2011, sier professor Bjørn Olav Utvik. Han tror president Mohamed Mursi vil bli presset til å gå av i løpet av kort tid. 

Hæren har krevd at landets politikere finner en løsning innen ettermiddag, mens presidentens støttespillere kaller innblandingen et kuppforsøk.

– Nesten uansett hva Mursi velger å gjøre nå, bortsett fra å gå av, så vil ikke opposisjonen gå med på det. Med dette ultimatumet har de fått det de ønsker. De ser for seg at militæret avsetter Mursi, sier Utvik til Bergens Tidende.

– Siste timer ved makten
En rekke aviser i Egypt tror det går mot slutten for Mursi. «Brorskapets siste 48 timer ved makten», skriver opposisjonsavisa El Watan. «Egypt venter på hæren», skriver statsstøttede El Akhbar.

– Mursi kan velge å gå med på kravet om nyvalg for å gå av med en slags ære i behold og unngå militærkupp. Eller nekte å gå av for å synliggjøre hva som skjer, for ettertiden, sier Utvik.

Utrop følger med den spente situasjonen i landet. Følg utviklingen også på VGNett